Opening 250e Padelbaan

Tennisclub in Teteringen opent 250ste padelbaan in Nederland

Een mijlpaal voor padel in Nederland. Zondagmiddag werd de 250ste padelbaan in Nederland geopend bij de Teteringse Tennisvereniging. De club is daarmee de honderdste KNLTB vereniging met één of meerdere padelbanen. De snelle groei van het aantal banen illustreert de populariteit van de sport.

In maart 2018 opende Guus Hiddink nog de honderdste padelbaan bij een KNLTB vereniging. Met de opening van de padelbanen in Teteringen staat de teller van het aantal geopende padelbanen in Nederland ruim een jaar later op 250. “Het geeft wel aan hoe hard het gaat met padel in Nederland”, zegt Henk Schut, Manager Padel bij de KNLTB. Inmiddels zijn er honderd KNLTB tennisverenigingen die padel aanbieden.

Padel wordt steeds populairder in Nederland. Dat toont ook het onderzoek van het Mulier Instituut; padel is de komende jaren de snelst groeiende sport en heeft alles in zich om groter te worden, vooral als het samengaat met een bestaande sport zoals tennis. In Spanje en andere Zuid-Europese landen behoort de sport al jaren tot de grootste sporten van het land. De opmars naar Noord-Europa is nu in volle gang. En dat is niet gek, want padel is een sport voor alle leeftijden, laagdrempelig, snel aan te leren en heeft een sociaal aspect: een mooie aanvulling voor tennisverenigingen.

Schut: “Padel groeit en zal dat de komende jaren blijven doen, zo zien we dat het aantal locaties/verenigingen blijft stijgen. We verwachten dat binnen tien jaar zo’n 400 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor aanleg van padelbanen en steeds meer spelers in aanraking komen met deze populaire sport. Om onze verenigingen optimaal te ondersteunen werkt de KNLTB aan de verdere ontwikkeling van de sport door promotie van padel, voorlichting over de aanleg van padelbanen, het organiseren van competities en toernooien, het opleiden van onze tennistrainers en door te werken aan een goed ratingsysteem waarmee de spelers op niveau worden ingeschaald. In eerste instantie maken we gebruik van de tools en expertise vanuit tennis, maar we zullen deze producten steeds meer padel specifiek maken.” Vanaf 1 januari 2019 voldoen alle padelbanen aan de NOC*NSF-eisen en in het verlengde hiervan is er een landelijke subsidieregeling voor sportaccommodaties in het leven geroepen.

Voorzitter Ad Seelen van de Teteringse Tennis Vereniging is erg trots op het mooie eindresultaat. Wethouder Daan Quaars opende de padelbanen officieel samen met Pieter de Leijer van de KNLTB. De bezoekers konden genieten van mooie demonstratiewedstrijden en ook zelf meedoen aan een clinic. De padelbanen zijn een mooie aanvulling op het aanbod van de vereniging. Ook is het park voorzien van 12 nieuwe jeu de boules banen. De Teteringse Tennisvereniging wordt hiermee een mooie multisport vereniging. Met het warme zomerweer in de komende periode zal dit voor veel nieuw sportplezier gaan zorgen.

Open dagen

Voor wie nog nooit padel heeft gespeeld, kan tijdens de Padel Open Dagen op 1 en 2 juni 2019 een balletje komen slaan. Dat kan bijvoorbeeld bij de vereniging in Teteringen, maar ook bij nog vele andere locaties in Nederland. Tijdens deze dagen kan iedereen kennismaken met deze supersnelle sport en wordt duidelijk waarom zo veel mensen padel omarmen. Kijk hier voor een overzicht alle padellocaties in Nederland.