HK200906 0057

Bondscoach Watson op zoek naar jong talent

Zondag 18 april is bij Sportclub Houten in Houten een WK Voorspeeldag voor de jeugd.

Door corona zijn de afgelopen 12 maanden veel toernooien en wedstrijden afgelast. Hierdoor heeft bondscoach voor de jeugd Ewan Watson niet veel nieuwe talenten aan het werk kunnen zien. Daar is met deze voorspeeldag een oplossing voor bedacht.

Twintig kinderen krijgen tijdens de WK Voorspeeldag de kans zich in de kijker te spelen. ‘Padel is bij de jeugd momenteel nog klein, maar groeit enorm. Met de kinderen aan de top van Nederland gaat het goed, maar vooral in de breedte is nog veel groei te behalen. Omdat er door corona weinig tot geen wedstrijden zijn, hebben we het afgelopen jaar geen nieuwe spelers aan het werk kunnen zien. En dan met name de groep van de allerjongste jeugd. Daarnaast willen we tijdens deze voorspeeldag spelers in kaart brengen die volgens hun trainers een club overstijgend niveau hebben', aldus Watson.

Zo’n 35 kinderen krijgen op dit moment centrale training. Dit zijn veelal spelers die naast padel ook op goed niveau tennissen. De taak van Watson om op de voorspeeldag te oordelen of bij de aangemelde kinderen onontdekte padeltalenten zitten. ‘Gedurende deze dag wordt bij de nieuwe talentjes gekeken naar hun motoriek, inzet en racketvaardigheid. Daarnaast nemen we alle facetten van padel door, zoals de Bandeja en volleys met effect.’

In september wordt het Junior World Padel Championship gehouden. Nederland gaat dan in de leeftijdscategorieën tot en met 14, 16 en 18 jaar onder andere de strijd aan met Europese toplanden als Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

In 2019 debuteerde ons land met 12 jongens en evenveel zoveel meisjes op het WK. Het meisjesteam werd knap vijfde en de jongens sloten het toernooi op de negende plaats af. ‘Dat was echt goed. De meisjes wonnen van Brazilië en de jongens versloegen Uruguay. De Zuid-Amerikaanse landen zijn al zo lang met de sport bezig en toch wisten wij van ze te winnen. Daar had ik van te voren voor getekend.’

De ambitie van de bondscoach is groot. ‘Over vijf jaar wil ik dat Nederland een vaste waarde is binnen de top8, misschien wel top6.’

Een bijdrage aan de volgende stap naar internationaal succes wordt misschien zondag al genomen. Als er binnen de twintig talenten die hun kunsten vertonen een ruwe diamant zich aandient, die bijgeslepen en opgepoetst Nederland in de toekomst mag vertegenwoordigen.

De inschrijving voor de WK Voorspeeldag is inmiddels gesloten. De geselecteerde kinderen krijgen bericht.