Overzicht 2 Lichter

Op bezoek bij… Kauwgomballenkwartier in Amsterdam

Padel is bedacht in Mexico en via Spanje overgewaaid naar Nederland. In de warme landen zorgt een dak boven de baan juist voor verkoeling. Sinds kort mogen de indoorlocaties ook in Nederland hun deuren weer openen, zodat bij Hollands weer en het hele jaar door padel kan worden gespeeld.

Peakz Padel opende vorig jaar zes indoorbanen in het Amsterdamse Kauwgomballenkwartier. Steffan Kok ging namens NLPadel.nl een kijkje nemen in de voormalige fabriek met de eigenaardige naam.

Vroeger werd hier folie voor pakjes kauwgom gemaakt, maar de fabriekshal aan de rand van de hoofdstad is omgebouwd tot een hippe padellocatie. De naam Kauwgomballenkwartier is gebleven. Evenals de laadstations, waar de vrachtwagens in het verleden hun vracht kwamen ophalen, en die nu dienen als groot terras dat hopelijk ook snel weer open mag en uitzicht biedt over de banen.

Peakz Padel beheert op het moment zeven locaties, waarvan vier in Amsterdam en één in Utrecht, Zwolle en Groningen. De ambitie van het bedrijf is om over vijf jaar op meer dan vijftig locaties padelclubs te exploiteren. Uitsluitend in grote steden, want in de dorpen is het volgens National Manager Rosco Muller aan de tennisverenigingen om padel aan te bieden. ‘Peakz Padel staat los van tennisclubs en plaatst vooral padelkooien op plekken die volop in het zicht zijn. Lid worden kan bij ons niet. Iedereen heeft gelijke rechten en kansen op het boeken van een baan.’

En dat er veel wordt geboekt blijkt wel, want zelfs op een donderdagochtend staan rond 11.30 uur alle banen in het Kauwgomballenkwartier vol met enthousiaste spelers. Voor de deur van het gebouw op de Willem Fenengastraat 3, waar ook twee buitenbanen liggen, staan ex-voetballers Kenneth Perez en Denny Landzaat uitgebreid na te praten over hun potje van eerder die ochtend. Een grapje richting voetbalanalist Perez, die met muts en korte broek een opvallende verschijning is, wordt gemaakt door mijn rondleider. Het kenmerkt de relaxte sfeer die padel met zich meebrengt.

De oude fabriekshal heeft in het midden een hoogte van negen meter. Het dak wordt ondersteund door balken die op een kleine zeven meter over de banen hangen. Muziek klinkt uit de speakers en een vriendelijke host heet elke bezoeker welkom. Peakz Padel hecht veel waarde aan de hosts, die altijd aanwezig zijn op de locaties die zij runnen.

Muller: ‘De host zorgt er voor dat elke bezoeker zich welkom voelt. Een praatje maakt. Gevraagd en ongevraagd advies geeft en toeziet op de huisregels, zoals het dragen van het polsbandje aan het racket. Maar in deze tijd ook of er onderling genoeg afstand wordt gehouden en dat er niet overmatig wordt gevloekt. Padel moet immers leuk, sociaal en een spel blijven.’

Het sociale karakter van de sport is ook vertaald naar de locatie. Zo hangen er in het Kauwgomballenkwartier bijvoorbeeld geen scorebordjes. ‘Dat er geen scoreborden aanwezig zijn is een doelbewuste keuze. Het gaat bij padel niet perse om de winst, maar om de fun’, aldus Muller.

Een houten bar, lekkere hangstoelen en loungebanken zorgen voor een relaxte sfeer in de industriële setting. Tijdens mijn bezoek genieten een man en vrouw bij één van de trainers van een les. Opvallend is dat alle spelers op de andere banen van het mannelijke geslacht zijn, terwijl de sport zich uitermate goed leent voor vrouwen. Maar de nu nog scheve verhouding tussen man/vrouw is in Amsterdam niet anders dan in de rest van Nederland, maar daar komt snel verandering in.

Lessen kunnen bij Peakz Padel dus ook worden gevolgd, maar de leerlingen worden sterk gestimuleerd om daarnaast veel vrij te spelen. ‘Bij tennis zie je vaak dat recreanten uitsluitend naar de club komen voor les. Wij vinden het belangrijk dat er banen worden geboekt en dus dat de lesnemers ook op andere momenten de route richting de padelbanen neemt,’ vertelt Leander van der Vaart, die alle leraren onder zijn hoede heeft. De 33-jarige Alphenaar is vanaf het moment dat padel in 2015 naar Amsterdam kwam bij de organisatie betrokken.

Tegenover het Kauwgomballenkwartier huist het hoofdkantoor van het bedrijf. De banen in de fabriekshal op Bandeja-afstand van de bureaus hebben nog geen officiële opening gekend, maar geniet door mond-op-mond reclame en de opvallende naam al wel veel bekendheid én nieuwsgierigheid.

De populariteit van het Kauwgomballenkwartier groeit in razend tempo. Zeker in het winterseizoen weten veel spelers de padelhal vlakbij de A10 (afslag s111) met auto, fiets of openbaar vervoer te bereiken. En dat is maar goed ook, want over drie jaar moeten de padelkooien daar weer worden opgeruimd. De indoorlocatie is helaas maar tijdelijk beschikbaar. Echter niet getreurd, want Muller en Van der Vaart hebben al een nieuwe binnenspeelplaats in de hoofdstad op het oog. Zoals hun expansieteam dagelijks bezig is met het vinden van geschikte locaties om padelclubs te exploiteren.

Tot het zover is, is er nog voldoende tijd en zeker de moeite waard om eens een baan te huren in het Kauwgomballenkwartier. Met als tip; boek baan 5 of 6. Deze banen liggen dwars en daardoor heb je wellicht minder last van de overhangende balken.

Kauwgomballenkwartier
Willem Fenengastraat 3
1096 BL Amsterdam

Meer informatie over Peakz Padel vind je hier.

Speel jij ook bij een geweldige padellocatie of ken je een plekje dat we zeker moeten bezoeken voor deze rubriek? Laat het ons weten via Socialmedia@knltb.nl