Sten

Sten Richters gaat vol voor eerste winst NK

Op dit moment is het EY NK Padel 2023 bezig in Zwolle; aankomend weekend, 25 en 26 maart, zijn de finales. Een paar weken voor het NK spraken wij met de grote favorieten van het reguliere NK bij de heren: Sten Richters en Bram Meijer. Sten en Bram zijn ook padelambassadeurs van de KNLTB. Vandaag het interview met Sten, morgen publiceren wij het interview met Bram.

 

Vorig jaar verloor hij de finale nog. Toen nog met Robin Sietsma aan zijn zijde. Tijdens het EY NK padel, van 18 tot en met zondag 26 maart in Zwolle, gaat hij samen met Bram Meijer vol voor de toernooiwinst. En hij is Sten Richters; 23 jaar uit Pijnacker. Nu nog in het zonnige Zuiden, straks in Zwolle. “Qua persoonlijkheid klikken we met heel goed met elkaar en vullen we elkaar prima aan op de padelbaan.”

Hij zou de vraag met hoe lang hij al écht padelt, al kunnen beantwoorden door zijn hand op te steken. Vijf jaar dus en nu al de nummer 1 van ons land én steevast terug te vinden bij de beste 200 padellers in de wereld.

Volle bak

“Ik ben er al die tijd al heel intensief mee bezig en steek er veel tijd en energie in. Zo ben ik sinds februari met Bram in Madrid, waar we iedere dag volle bak trainen. Dat doen we vaak samen met Spaanse wereldtoppers. Ook spelen we regelmatig toernooien.”

Op de camping

In dat land begon Sten z’n eerste kennismaking met padel. Door samen met zijn vader een padeltoernooi op de camping te winnen. “Twee dagen later werd het toernooi opnieuw georganiseerd en wonnen we weer. Inmiddels had ik de smaak helemaal te pakken. Ik appte Uriël Maassen, die ik nog kende van tennis, want ik wilde wel vaker gaan padellen en daar beter in worden. Ik kwam in een appgoepje terecht met andere padellers en zo ging ik steeds vaker trainen. Van eenmaal in de twee weken spelen tot bijna dagelijks.”
“Wat ook meespeelde was dat ik het wel snel oppakte, daardoor werd het alleen maar leuker en was ik nog meer bezig met mijn doel: proberen de allerbeste padeller te worden.”

Snel en hoog springen

Sten, inmiddels in de laatste fase van zijn hbo-studie Sportmanagement & Ondernemen, staat bekend als een zeer energieke speler. Links aanvallend. Hij vliegt naar eigen zeggen over de padelbaan. “Ik heb vroeger geturnd, waardoor ik snel en hoog kan springen. Ook heb ik wel een goede smash. Voor mij is belangrijk dat ik een balans vind tussen mijn aanvallende spel en het meteen proberen af te maken en het wachten op het moment dat het echt kan.”

Veertig keer

“Dat Bram en ik nu een duo vormen is eigenlijk heel geleidelijk en natuurlijk gegaan. Hij is tactisch heel sterk en bouwt het punt echt op. Ook qua persoonlijkheid klikken we met heel goed met elkaar en vullen we elkaar prima aan op de padelbaan. Op een gegeven moment wonnen we veertig keer achter elkaar. Veertig keer! Daar zaten ook drie internationale toernooien bij, waaronder de Copa de Padel in Utrecht.”

Kijk er naar uit

Het EY NK Padel in Zwolle bij Peakz Padel IJsselhallen moet de volgende toernooiwinst opleveren. Dat zou voor Sten de eerste keer zijn. De twee zijn topfavoriet en eigenlijk aan hun stand verplicht Nederlands kampioen te worden. “Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en kijk er naar uit”, verklaart Sten nu nog vanuit een behaaglijk Madrid.
Opmerkelijk feitje. In 2022 versloegen Bram Meijer en Uriël Maassen, in de finale het duo Robin Sietsma en…Sten Richters met 6-4 en 6-3.