AVH04712

Aftellen geblazen voor eerste FIP Promises jeugdpadeltoernooi in Zeist

Rake klappen, snelle rally’s en enthousiaste jonge padellers. Toernooidirecteur Cecilia Arocena kan bijna niet wachten totdat het eerste FIP Promises jeugdpadeltoernooi bij ZTC Shot in Zeist begint. Van 31 maart tot 3 april is het volle bak padel voor spelers tot 14, 16 en 18 jaar. Het internationale toernooi dat voor het eerst in Nederland wordt gehouden, valt samen met een open jeugdpadeltoernooi dat Shot dan ook organiseert. Als je als padelliefhebber dan nog niet aan je trekken komt…

Tuurlijk, vamos

“Ik tennis en padel zelf bij Shot”, begint Cecilia. “Vaak zijn er alleen maar toernooien voor volwassenen. Simone Sars, voorzitter Shot en ik waren al bezig met het organiseren van een open padeltoernooi voor de jeugd, omdat we al meer dan 400 jeugdleden hebben. Toen kwam ik in contact met FIP. Zij benaderden mij of we tegelijkertijd ook een internationaal toernooi wilden organiseren. Tuurlijk, vamos! Wanneer we die vraag kregen? Nou iets meer dan een week of vier geleden. Short time dus.”

Heel simpel

De inschrijving loopt nog, maar nu al is zeker dat er vele talen klinken op de zes padelbanen in Zeist. Italianen, Zweden, Belgen en natuurlijk veel Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld. Volgens Arocena is het geweldig om het toernooi als vrijwilliger samen met anderen, te organiseren. En dat niet alleen. Er is ook een duidelijke reden. “Heel simpel. We bieden zo de mogelijkheid om padel ook onder jongeren populair te maken. Als we dat niet doen, dan is er in de toekomst niemand meer om te padellen. Daarom is dit zeker niet iets eenmaligs. Sterker nog, dit willen wij elk jaar wel organiseren!”

Grote familie

Het eerste International Padel Federation (FIP) Promises jeugdtoernooi, valt samen met het open jeugdpadeltoernooi bij Shot. Een hele klus voor Shot, maar de toernooidirecteur is super te spreken over onder andere de vrijwilligers van de vereniging, die bijvoorbeeld jeugdige padellers onderdak verlenen. “Echt, het is een grote familie.”

Eind maart zullen er op de padelbanen het hele weekend honderden kinderen aanwezig zijn. Dat betekent spectaculair padelspel, flitsende rally’s, onverwachte triomfen en diepe teleurstellingen. Alles wat padel zo geweldig én verslavend maakt. “Wat ons uiteindelijke doel is? Jonge padelspelers en iedereen die nog niet zo bekend is met padel, net zo superenthousiast te krijgen zoals wij bij Shot zijn.”

Wat gaaf

Jeugdpadelbondscoach Ewan Watson sluit zich helemaal aan bij die woorden. “Padel staat bij de jeugd letterlijk nog in de kinderschoenen. Wat je wilt met de FIP Promises toernooien, is dat de jeugd zegt wat is padel gaaf! “

“We zijn in Nederland zeker op de goede weg als je kijkt naar de top van de jeugd. In vergelijking met het buitenland doen we het best wel redelijk. En dat geldt voor alle leeftijdscategorieën. Alleen het verschil tussen de nationale top en jongeren die hier net met padel  beginnen, is nog wel groot. De jeugdpadelsport is bij ons nog minimaal. Hopelijk zorgen de FIP toernooien voor nog meer promotie van de padelsport.

Er zijn in totaal 8 FIP toernooien voor de jeugd. Vorig jaar was de allereerste in Houten. Dit jaar in Zeist, weer Houten, Rijswijk en Tilburg. Ook zijn er drie Promises toernooien in Spanje en eentje in Egypte. Tijdens The Finals, zeg maar het negende toernooi, komen de beste deelnemers van de acht toernooien op de baan. Die eindstrijd vindt zeer waarschijnlijk plaats op Sardinië.