Selectie dames WK Padel Dubai 2022

Nu top acht op het WK, straks meer padellende meiden en vrouwen

Van 31 oktober tot en met 5 november is in Dubai het WK padel. Nederland is daar aanwezig met zowel een dames- als een herenteam. Met beide bondscoaches kijken we vooruit op het WK. In dit artikel: Ewan Watson, bondscoach dames.

Voor Nederland moeten Maaike Betz, Tess van Dinteren, Milou Ettekoven, Rosalie van der Hoek, Segou Jonker, Marcella Koek, Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings het gaan doen in Dubai. Volgens bondscoach Ewan Watson draait het in de laatste fase richting het WK vooral om ‘het kneden van een team.’

“Maaike is nog jong, de rest is wat ouder. Michaëlla padelt het minst lang, Segou heeft eerder aan rugby gedaan, weet dus wat een teamsport is en heeft een andere kijk op het geheel. Aan mij de taak om te zorgen voor cohesie en een hecht team. Op de padelbaan, maar zeker ook erbuiten.”

Beste koppels

In de aanloop naar de definitieve selectie, werd begonnen met een grote trainingsgroep. Via twaalf padelsters, kwam Ewan uiteindelijk samen met coach Alex Luneman uit op de acht geselecteerden. “We hebben afgelopen jaar een of twee keer per week samen in Houten getraind.  In juli en augustus speelden de dames nog de nodige P500 toernooien. Daarna hebben Alex en ik de definitieve selectie bekendgemaakt en zijn de beste koppels gevormd. Daarbij keken we ook naar wie je het beste met elkaar kunt laten spelen, als er blessures zijn.”

Kortom, aan de aanloop kan het niet liggen. Donderdag 27 oktober vertrok de Nederlandse delegatie naar Dubai. Het toernooi start maandag 31 oktober en duurt tot en met zaterdag 5 november.

Niet op heetst van de dag

“We hebben het voordeel dat we vorig jaar het WK in Qatar hebben gespeeld. Daar werden we negende. Dus we weten hoe de weersomstandigheden daar zijn. De wedstrijden zijn niet op het heetst van de dag. Op dit moment is het daar net boven de 30 graden, dat is best prima, al blijft het wel even wennen.”, aldus Ewan.

Aan de doelstelling en ook het vertrouwen in zijn team verandert er helemaal niets. “De top acht is mogelijk, dan kwalificeren we ons voor het WK van volgend jaar. Het betekent wel dat we een plekje moeten stijgen. Een gunstige loting en dus wie je treft in de poule – bijvoorbeeld of je tegen twee sterke landen padelt – doet vaak al heel veel. Dat er pas tijdens de opening geloot wordt, zie ik wel als een nadeel. Dan weet je dus pas heel laat wie de tegenstanders zijn.”

Inspireren om te padellen

“Ik ben vol vertrouwen”, zo besluit Watson. “De top acht is écht mogelijk. En dat past ook prima in de lange termijndoelstellingen, namelijk meisjes en vrouwen te inspireren om ook te gaan padellen. Daar willen we uiteindelijk naar toe.”