KNLTB Padel comp 091022 Alyssa van Heyst Photography 91

Column Jacco: Padel, de plataan onder de loofbomen

De plataan is een zeer populaire loofboom, snelgroeiend en prachtig om te zien. De boom doet het goed op verschillende ondergronden, is sterk en kan wel 40 meter hoog worden. Boomkenners zijn het erover eens: de plataan heeft het allemaal.

Wat heeft dat in vredesnaam te maken met padel? Ik hoor het je denken en ik ga het je uitleggen. Padel is net als de plataan. De sport wint steeds meer aan populariteit. Snelgroeiend, prachtig om te zien en te spelen natuurlijk. De cijfers bewijzen het. Ruim 350 van de in totaal 1638 tennisverenigingen bieden inmiddels padel aan en dat aantal groeit en bloeit nog steeds.

Best bizar

We vergeten het wel eens, omdat het allemaal zo snel gaat. In juli 2020 fuseerde de Nederlandse Padel Bond met de KNLTB. Sinds die tijd – dus nog geen 3 jaar geleden – schuilen alle padelactiviteiten onder de paraplu van de KNLTB. Best bizar eigenlijk. Over ongekende groei gesproken. Daar kan zelfs de plataan niet tegenop. En ook geen ander padelland, waar ook ter wereld. We lopen in Nederland echt ver voorop.

Waar we als KNLTB druk mee zijn is het uitbouwen van die basis. We zijn een kennishuis dat faciliteert. De wortels zitten diep in de grond, we willen doorgroeien en met padel de hoogte in. Dat brengt mij bij het toppadel. Er ligt een helder visiedocument, hoe snel wij als KNLTB toppadel in Nederland tot wasdom kunnen brengen. Niet alleen nu, maar vooral straks en ook daarna.

Geen diepe kweekvijver

We hebben een Meerjaren Opleidings Plan (MOP) opgesteld voor talentvolle padelspelers onder de 18 jaar en een aantal werkdocumenten gemaakt, die binnenkort online en voor iedereen beschikbaar zijn. Over onder meer de kwaliteit en hoeveelheid trainers, het wedstrijd- en toernooiprogramma, het budget en ook de begeleiding bij toernooien van de betere jeugdspelers. Allemaal in het kader van talentherkenning en -ontwikkeling. En dat moet ook, want padel is nog zo’n jonge sport. We hebben simpelweg geen diepe kweekvijver vol met jeugdig padeltalent.

Maatwerk bieden

Een andere ontwikkeling – zie het als een nieuw blad aan de boom – zijn de maatwerkgesprekken. Die voeren we vooral met toppadelspelers boven de 18 jaar. Als KNLTB zitten we dan met een toppadeller, de privécoach en eventueel met ouders om tafel. We praten over onder meer het aantal trainingen, centrale of decentrale trainingslocaties en over deelname aan internationale toernooien. Ook zaken als bijvoorbeeld sponsoring en begeleiding vanuit de KNLTB komen voorbij.

Als bond luisteren we, maar we hebben ook een aanbod. Het werkt echt twee kanten op. Dat is dus niet schudden aan de geldboom en ga je gang maar. Nee, wij bieden mogelijkheden, die voor iedere toppadeller anders zijn. We noemen het niet voor niets maatwerkgesprekken. Een speler die bijvoorbeeld in Spanje wil trainen om nog beter te worden? Dan bekijken wij of we financieel kunnen helpen onder bepaalde voorwaarden.

Zelf eindverantwoordelijk

Wel plaats ik meteen een disclaimer. De topsporter blijft altijd zelf eindverantwoordelijk voor zijn keuzes en prestaties. Dus niet de KNLTB. We gaan ook werken met een bonussysteem. Doe je het goed, dan kun je worden beloond. Er is meer budget, maar nogmaals je moet het écht zelf verdienen.

Scouten aan de onderkant

Naast die maatwerkgesprekken, is er nu ook duidelijkheid over de verdeling van de groepen. We hebben bij de jongens en meisjes een Onder 18, wat begint bij 14 jaar. Een groep tussen de 18 en 23 jaar en zeg maar de huidige padeltoppers, die ouder zijn dan 23 jaar. Dit jaar scouten we aan de onderkant. Dat houdt in de 12 tot 14-jarigen. Op termijn richten we ons op de basisschooljeugd, maar dat is voor later.

Waar mijn prioriteit nu ligt, is het formeren van een nieuwe technische staf. Concreet betekent dat het vinden van een nieuwe bondscoach voor de vrouwen én de jeugd. Ewan Watson vervulde de afgelopen jaren beide functies. Door de huidige ontwikkeling van padel én onze ambities, is die combi niet meer te doen.

Water en mest

Tot slot nog even terug naar de plataan. Die boom groeit maar door en wat ik al schreef, onder verschillende omstandigheden. Dat maakt de vergelijking met padel zo treffend, want groeien doe je met vallen, opstaan en weer doorgaan. Zeker als je bedenkt dat het nog elke dag pionierswerk is. Gelukkig kunnen we als KNLTB profiteren van de bestaande tennisstructuur en onze goede internationale contacten. We zouden wel gek zijn als we dat niet doen.

Padel is inmiddels een sterke sport die groeit en bloeit dankzij een solide basis die we met zijn allen hebben gelegd. Het is toch geweldig om met water, met mest en soms met het nodige snoeiwerk te zorgen dat padel tot volledige wasdom komt? Padel is voor mij dan ook de plataan onder de loofbomen.

Jacco Eltingh

Technisch Directeur