Padel Play Offs 2019 Voorjaar 3

Alles op een rijtje als het gaat om competitie spelen

Lekker vertrouwd padellen met je vrienden of collega’s, gevolgd door een gezellige nazit en daarna op naar de volgende keer. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar wist je dat je ook als beginnend padeller met je team in competitieverband kunt spelen?
“Vorig jaar hadden we zo’n 1900 competitieteams, nu zitten we al op ruim 3300. Op 12 februari eindigt de inschrijving. We hebben goede hoop dat het aantal teams dit jaar meer dan verdubbelt”, aldus Helga Deekens-van Dijk, KNLTB-medewerkster padel.

Speelrondes

Competitie spelen kan in het voorjaar, zomer, najaar en in de winter. De voorjaarscompetitie begint in het weekend van 7 april en duurt in totaal twee maanden en kent vijf speeldagen. Net als die in de zomer en in het najaar. De competitie in de winter is langer en heeft zeven speelrondes verdeeld over vier maanden.
“Op een speeldag speel je samen je team vier dubbels. Je kan competitie spelen op elk niveau en leeftijd. De competitie dagen zijn op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Speciaal op de zondag is er ook een competitie voor de jeugd. Nieuw dit jaar is een aparte damescompetitie én eredivisie voor dames, want padel groeit ook enorm bij de vrouwen.”

Aangesloten

“Ben je al lid van een tennisvereniging die padel aanbiedt of van een padelclub en wil je graag competitie spelen, dan kan je terecht bij de competitieleider op de club. Of als je geen lid bent, kun je altijd contact zoeken met de club, die overigens wel aangesloten moet zijn bij de KNLTB. Ook steeds meer commerciële padelpartijen bieden competitie aan. Alleen daar betaal je ook voor de baanhuur en dus meer dan de bijdrage die je als verenigingsteam betaalt. In het voorjaar ligt dat op 32 euro per team”, voegt Helga toe.
“Het is een landelijke competitie, maar we delen in per niveau, per regio en proberen de reistijd zo kort mogelijk te houden. Zeker voor de instromers die nog niet zolang padellen. Competitiepadellen is voor alle doelgroepen. Dat kost veel voorwerk. Bovendien neemt het aantal competitieteams snel toe. Alles bij elkaar opgeteld, gaat er best wel de nodige tijd overheen. Daarom is het superbelangrijk om tijdig in te schrijven.”

Niet vrijblijvend

En dan is er nog iets, dat Helga namens de KNLTB onder de aandacht wil brengen. Het woord competitie zegt het al. “Je strijdt wel ergens voor, namelijk voor promotie of tegen degradatie. Nu gaat het erom. Padel is leuk, gezellig en er hangt een los sfeertje. Dat moet zeker zo blijven. Alleen competitie spelen is echt niet vrijblijvend. Inschrijven betekent dus ook commitment.”