Padel Racket High Five (2)

“Teambuilding de key voor succesvol EK Padel senioren”

Ruud van Hees en Ivo van Dijk kenden elkaar al van het Nederlands seniorenteam, waarvoor ze beiden succesvol uitkwamen. Nu zijn ze samen bondscoach en deze week met 32 senior-padellers afgereisd naar het Spaanse Alicante. Daar vindt van 12 tot en met 17 juni het Europees Kampioenschap Padel voor senioren plaats. “In iedere categorie gaan we voor het hoogst haalbare”, aldus Ruud.

In de Spaanse zon, het kan er behoorlijk warm zijn, wordt er gespeeld in diverse categorieën. De Seniors (40+, 45+ en 50+) en Super Seniors (50+, 55+, 60+) en dat bij zowel de dames als heren. “Dat is best een hele grote club met twee dames- en twee herenteams”, vult Ivo aan. “Bij de 50 jaar zie je de overlap en in die categorie mag je niet wisselen. Dat wil zeggen, ben je jonger dan 50 jaar, dan mag je niet meedoen in de 50+, andersom mag dat wel.” Bekijk de Nederlandse selectie.

Helder beeld

In de aanloop bekeken Ruud – die ook werkzaam is als leercoach bij de KNLTB – en Ivo de nodige toernooien. Ook boorden ze hun omvangrijke padelnetwerk aan én gebruikten het duo bestaande nationale ranglijsten. Daarnaast werden eerdere EK’s en WK’s bekeken en gaf het EY NK padel in Zwolle ook een helder beeld.

Sinds maart zijn de beide bondscoaches volop bezig met de voorbereidingen, voorselecties en de uiteindelijke selecties. “Er is namelijk nog niet echt een seniorenranking”, zegt Ivo. “Daarnaast kwam de FIP heel laat met de introductie van de 60+ categorie. Zeker bij de dames hadden we wat moeite om die goed in te vullen. Simpelweg, omdat er weinig padeldames zijn in die leeftijdscategorie, maar het is gelukt”, vult Ruud aan.

Brede middengroep

Met welke prestaties zijn de bondscoaches tevreden? Ivo: “Je hebt de hele sterke landen als Spanje, Frankijk, Italië en Portugal. Ook België, Zweden en Finland hebben goede teams. Verder wordt de middengroep steeds breder en zijn ook landen als Oostenrijk, Litouwen en Polen in opkomst. De dames zitten hoog in de middengroep en zijn op de laatste twee WK’s vijfde geworden. De heren werden in 2018 in Malaga tiende op het WK en deden in 2022 niet mee in Las Vegas. Wel zijn zowel de heren als de dames bij de senioren en supersenioren dit EK rechtstreeks geplaatst”, voegt Ivo toe.

Het doel bij de dames is bij de beste vier te komen en dat in beide categorieën. Bij de heren wordt bij de senioren gemikt op een plek bij de eerste acht en bij de supersenioren gaat het om een eindrankschikking bij de beste zes.

Hoogst haalbare

Tot slot. Beide bondscoaches kijken uit naar de start van het EK. “De verdeling is dat Ivo zich meer richt op de dames en ik mij meer bezighoud met de heren. Verder doen we alles samen. Het trainen, coachen en besluiten nemen over de teamsamenstelling. Zoals wie de beste koppels zijn en goed bij elkaar passen, maar ook fitheid, want het kan daar behoorlijk heet zijn. Teambuilding is de key en dus heel belangrijk, net als de uiteindelijk prestaties. Onze doelstelling is om in iedere categorie te gaan voor het hoogst haalbare”, besluit Ruud.