Mfleeuwenbergh24juni2021dsc05926

Speelsterkte en rating: naar een beter systeem

De afgelopen jaren heeft de KNLTB gezocht naar een nieuw speelsterkte systeem waarbij elke wedstrijd meetelt voor je rating. De manier waarop de rating wordt berekend in het huidige Dynamische Speelsterkte Systeem (DSS) werkt niet optimaal. Na uitgebreid onderzoek en testen introduceren we dan ook vanaf de start van het seizoen 2021-2022 een nieuwe methode voor het bepalen van de rating van een speler. 

Elk lid van de KNLTB krijgt een speelsterkte en rating voor tennis (enkel- en dubbelspel) en padel. Op die manier speel je wedstrijden tegen iemand van hetzelfde speelniveau. Zo zorgen we ervoor dat tennis en padel leuk en spannend blijft.  

 

 

Wat is het verschil tussen speelsterkte en rating? 

Je speelsterkte is een heel getal van 1 t/m 9. Een beginnende speler krijgt een 9. Een professionele speler een 1. Dit getal wordt gebruikt voor de opstelling in de competitie en het inschrijven voor toernooien. Op die manier speel je tegen gelijkwaardige tegenstanders. Je speelsterkte wordt aan het einde van elk seizoen bepaald aan de hand van je rating. Je nieuwe speelsterkte wordt in november gecommuniceerd, maar treedt pas het volgende jaar in werking en geldt het volledige jaar van januari tot december. 

Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiële wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen.  

Waarom de overstap naar een nieuw speelsterkte systeem? 

Het huidige speelsterkte systeem werkt niet optimaal. Je rating verandert niet per wedstrijd en er zijn ongewenste grote schommelingen in je rating aan het begin van het jaar. Bovendien is het vooral ontwikkeld voor het enkelspel, waardoor deze oude methode minder geschikt is voor het dubbelspel en padel.  

Daarom zijn we in 2019 gestart met een onderzoek naar een eerlijker systeem, waarbij elke officiële wedstrijd meetelt voor je rating. Met een groep wiskundigen zijn er twee modellen uitgewerkt op basis van algoritmes. De twee wiskundige modellen zijn vervolgens doorberekend door het bedrijf Tau Omega. Na uitgebreid testen heeft de KNLTB het model gekozen dat het beste is afgesteld op tennis en padel. 

Hoe worden je rating en speelsterkte vanaf volgend seizoen bepaald?

In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen. In onderstaande afbeelding staan de verschillen van het oude systeem ten opzichte van het nieuwe systeem uitgelegd.  

Hoeveel je rating stijgt of daalt verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint, is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating. 

Hetzelfde geldt omgekeerd bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating.

Bij dubbelspel en padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling.

Op die manier zal je rating gedurende het seizoen een goed beeld geven van je prestaties. En dat vertaalt zich door naar een representatieve speelsterkte voor het volgende seizoen. 

De komende periode gaan we het nieuwe speelsterkte systeem verder inrichten, zodat deze gereed is voor de start van het seizoen 2021-2022. Meer informatie over het systeem ontvang je dan ook nog later van ons.