Cupra Eredivisie Alyssa van Heyst Photography 151

Nieuwe opzet voor de CUPRA Eredivisie

De opzet van de CUPRA Eredivisie is vernieuwd. Vanaf de zomer van 2024 is er jaarlijks nog maar één editie van de CUPRA Eredivisie, alleen in de zomer. In deze nieuwe opzet wordt na overleg met clubs en aanvoerders van de huidige eredivisieteams, gespeeld op dinsdag- en woensdagavond. Ook wordt er een Eredivisie voor dames toegevoegd.

De aanpassing van de opzet van de CUPRA Eredivisie heeft diverse redenen:

  • De afgelopen jaren was er zowel in de winter als in de zomer een editie van de CUPRA Eredivisie Padel. We wilden graag toewerken naar één CUPRA Eredivisie Padel per jaar, zodat er één landskampioen is. Omdat we van twee verschillende edities naar één editie gaan, is er gekeken naar de bestaande opzetten;
  • Doordat de CUPRA Eredivisie in het weekend werd gespeeld conflicteerde dit met internationale toernooien waardoor spelers een keuze moesten maken tussen beide en er geen combinatie mogelijk was;
  • De bestaande opzet was te lang voor spelers;
  • Wens vanuit spelers om prijzengeld te verdienen. 

Eén CUPRA Eredivisie, ook editie voor dames

Dat betekent dat we vanaf aankomende zomer maar één editie van de CUPRA Eredivisie hebben waarbij de wedstrijden in een kortere tijdsperiode worden gespeeld op dinsdag- en woensdagavond. Hiermee stellen we spelers in staat om naast de CUPRA Eredivisie ook deel te nemen aan de (inter)nationale toernooien. De wedstrijden vinden plaats op de thuislocatie van de deelnemende clubs die op basis van de zomer 2023 speelrecht hebben verworven.

Ook starten we een editie voor dames. Deze zal in 2024 nog klein zijn: we zetten de inschrijving open, bekijken welke teams zich inschrijven en of we met dit aantal een Eredivisie kunnen organiseren. Daarnaast moet blijken of het voor dames ook de juiste periode en/of format is. In 2024 wordt er voor dames nog geen play-offs georganiseerd. De intentie is om vanaf 2025 een volwaardige CUPRA Eredivisie voor dames op te zetten, net als bij de heren.

Hoe de wintercompetitie in 2024/2025 voor de hoogste klassen georganiseerd gaat worden, wordt later gedeeld.

Prijzengeld

Om de CUPRA Eredivisie naar een hoger niveau te tillen, wordt er (naast prijzengeld) aan alle deelnemende teams een bedrag ter beschikking gesteld. Dit bedrag dient besteed te worden aan bepaalde doeleinden. Deelnemende clubs zijn hier inmiddels al over geïnformeerd. Dit geldt in 2024 alleen voor de heren eredivisie. Daarnaast komt er een apart reglement voor Eredivisie Padel.

Speeldata

De speeldata voor de CUPRA Eredivisie zijn zowel voor heren als dames gelijk:

  • Speeldag 1: dinsdag 4 juni (week 23)
  • Speeldag 2: woensdag 5 juni (week 23)
  • Speeldag 3: dinsdag 11 juni (week 24)
  • Speeldag 4: woensdag 12 juni (week 24)
  • Speeldag 5: woensdag 19 juni (week 25)
  • Play-offs: zondag 23 juni (week 25)

Zo hopen we samen padel in Nederland naar een hoger niveau te krijgen!