Padel toernooipas

Voorjaarscompetitie: hoe werkt een speeldag voor jou als padelspeler?

Je bent er helemaal klaar voor. Samen met je ploeggenoten. Jullie eerste competitiewedstrijd. Outfit aan, padelrackets klaar en gaan! Het is tijd voor in- en ontspanning op en rond de padelbaan.
Maar hoe gaat het dan verder? Wat moet je doen als ontvangende partij? Hoe geef je de uitslag door? En wat als je niet genoeg spelers hebt? Ricardo Hagedoorn, coördinator wedstrijdaanbod van de KNLTB, legt het allemaal uit.

Welkomstdrankje

Padel is natuurlijk heerlijk sporten op de baan, maar de sport scoort ook punten met gezelligheid. Dat begint al met een hartelijke ontvangst en een welkomstdrankje. Gevolgd door het echte werk. De ploegopstelling, wie speelt tegen wie – de beste twee beginnen, hun speelsterkte moet opgeteld beter zijn dan het tweede koppel – en dan? Let the padelgames begin!
“Controleer van tevoren even de namen en de juiste teamopstelling. Dan weet je direct waar je met zijn allen aan toe bent”, aldus Ricardo.

Meteen online

“De competitieleider van de club heeft de indeling gemaakt, hierop kan je als team zien wanneer je op welke baan speelt. Na afloop vul je alles in op de KNLTB app en zorg je ervoor dat de tegenstander akkoord geeft. Het mooie is dat het daarna meteen online komt. Dat geldt niet alleen voor de uitslag en stand, maar ook bijvoorbeeld voor je rating.”

En hoe zit het met invallers? Mag iedereen zomaar meedoen? Ricardo legt het uit. “Vooropgesteld, je weet ruim van tevoren welke vijf weekenden je moet spelen. Zorg er sowieso voor dat je invallers hebt en ja dat kan in principe iedereen zijn, behalve als de speler al twee keer in een ‘sterker’ team gespeeld heeft. De precieze regels over invallen vind je op de website van de KNLTB.

Niet vrijblijvend

“Wat we als KNLTB écht belangrijk vinden, zijn de data van de competities. Die staan vast en dat is niet voor niets, anders wordt het te vrijblijvend. Ben je niet compleet, regel invallers of treed toch aan met de spelers die je wel hebt.  Mocht dat echt niet lukken, probeer dan samen met de tegenstander een moment te vinden vóór de laatste officiële speeldag. Zij willen ongetwijfeld ook spelen, alleen ze zijn niet verplicht om te verplaatsen.”

Uitzondering

Competitiepadellen kan in het voorjaar, zomer, najaar en in de winter. De voorjaarscompetitie start begin april, duurt in totaal twee maanden en kent vijf speeldagen. Net als die in de zomer en in het najaar. De competitie in de winter is langer en heeft zeven speelrondes verdeeld over vier maanden. Alle speeldata staan op de website van de KNLTB. Als het gaat om de padelspelregels, is er één uitzondering. Op vrijdagavond wordt eventueel een super tiebreak gespeeld.

Heel sportief

Is de laatste padelbal geslagen, maak er dan nog een gezellige verlenging van aan de rand van de baan of in de kantine. “Vul wel eerst je gegevens in en laat die goedkeuren door de tegenstander. Dat kan via de ClubApp of MijnKNLTB. Toch een foutje gemaakt? Dat kan natuurlijk gebeuren.  Spreek de competitieleider aan ter plekke. Is die er niet, neem dan later contact met hem of haar op. Dan is het nog een aantal dagen mogelijk om die fout te herstellen”, aldus Ricardo, die uit eigen padelervaring nog een toevoeging heeft. “Padellers zijn heel sportief en gaan goed met elkaar om. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat er discussie was over een geslagen bal. Gebeurt het toch, los het dan netjes op.”