Padel Zuitnl Henk Koster 2020

Speelsterkte & Rating

Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk padel is en raken eraan verslaafd. Ons land telt op dit moment al meer dan 75.000 padelspelers (waarvan 25.000 bij verenigingen) en ruim 500 padelbanen op 215 locaties. Elk lid krijgt bij aanmelding een speelsterkte en rating voor padel. De KNLTB zorgt er door middel van het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS) voor dat je wedstrijden kunt spelen tegen spelers van hetzelfde speelniveau. Zo zorgen we ervoor dat padel leuk en spannend blijft!

Wat is het verschil tussen speelsterkte en rating?

Je speelsterkte is een heel getal van 1 t/m 9. Een beginnende speler krijgt een 9 en een professionele speler een 1. Een indicatie van alle speelsterktes vind je hier. De speelsterkte wordt gebruikt voor de opstelling in de competitie en het inschrijven voor toernooien. Op die manier speel je tegen gelijkwaardige tegenstanders. Je speelsterkte wordt aan het einde van elk seizoen bepaald aan de hand van je rating. Je nieuwe speelsterkte wordt in november gecommuniceerd, maar treedt pas het volgende jaar in werking en geldt het volledige jaar van januari tot december. Voor meer informatie over de jaarlijkse speelsterktebepaling, klik hier.

Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiële wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen.

Je speelsterkte en rating zijn zichtbaar in jouw spelersprofiel op MijnKNLTB of in de ClubApp.

Zoektocht naar een nieuw en beter systeem

De afgelopen jaren heeft de KNLTB gezocht naar een nieuw speelsterkte systeem waarbij elke wedstrijd meetelt voor je rating en die beter aansluit bij padel. De manier waarop de rating werd berekend in het oude Dynamische Speelsterkte Systeem (DSS) werkte niet optimaal. Je rating veranderde niet per wedstrijd en er waren ongewenste grote schommelingen in je rating aan het begin van het jaar. Bovendien was het vooral ontwikkeld voor tennis, waardoor deze oude methode minder geschikt is voor padel.

Na uitgebreid onderzoek en testen is vanaf de start van het seizoen 2021-2022 een nieuwe methode voor het bepalen van de rating van een speler geïntroduceerd, afgesteld op padel én tennis. We hebben dit eerder gecommuniceerd via dit nieuwsbericht.

In onderstaande animatie wordt uitgelegd wat het verschil is tussen speelsterkte en rating en hoe de rating met het nieuwe systeem wordt bepaald.

Hoe wordt mijn rating bepaald?

In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.

Hoeveel je rating stijgt of daalt verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint, is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating.

Hetzelfde geldt omgekeerd bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating.

Bij padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling.

Op die manier zal je rating gedurende het seizoen een goed beeld geven van je prestaties. En dat vertaalt zich door naar een representatieve speelsterkte voor het volgende seizoen.

Lees hier een uitgebreide inhoudelijke uitleg van het nieuwe systeem of bereken zelf de uitkomst van jouw volgende wedstrijd met de eenvoudige rekentool.

Veelgestelde vragen - Nieuwe speelsterktesysteem