Padel forehand

Toernooien

Het spelen van toernooien is een belangrijk onderdeel van padel. Je krijgt sneller de sport onder de knie en je leert ook nog eens snel en makkelijk nieuwe mensen kennen. In heel Nederland worden padeltoernooien georganiseerd. Wil je weten waar? Check dan de padeltoernooien op MijnKNLTB.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor toernooien via MijnKNLTB. Als je al lid bent bij een vereniging of centrum en je hebt geen padelprofiel, dan kan je bij het inschrijven van een toernooi een padelspeelsterkte aan laten maken. Dit kan middels een automatische melding die je bij het inschrijven krijgt.

Ben je nog geen lid bij een vereniging of centrum? Zorg er dan voor dat je lid wordt en vraag aan de ledenadministratie of ze het padellidmaatschap kunnen toekennen. Als je geen lid wilt worden, maar wel toernooien wilt spelen, dan kun je het beste een toernooipas aanschaffen.

Toernooicircuit 

In het toernooicircuit van padel wordt er gespeeld in verschillende speelsterkte categorieën van 1 t/m 9, waarbij speelsterkte 1/2/3 één categorie vormt. De overige speelsterktes (4 t/m 9) zijn losse speelsterkte categorieën.  

Spelers kunnen ook punten verdienen voor de KNLTB Padelranglijst, in respectievelijk P500-, P250-, en P100 padeltoernooien. Vanzelfsprekend zijn bij een P500 de meeste punten te verdienen (topcircuit) en bij een P100 de minste. 

Senioren

Voor open padeltoernooien kunnen de volgende categorieën worden aangevraagd:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

P500/P250/P100

HD, DD

Punten en rating

Speelsterkte 1/2/3

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 4

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 5

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 6

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 7

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 8

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 9

HD, DD, GD, D*

Rating

*Categorie D is een dubbel waarbij mannen en vrouwen door elkaar kunnen spelen.

Jeugd

De onderdelen voor jeugd bestaan uit verschillende leeftijdscategorieën:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

Padel t/m 12 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 14 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 16 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 18 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

*Categorie D is een dubbel waarbij jongens en meisjes door elkaar kunnen spelen. 

Promotie

Als laatste zijn er nog de zogenaamde promotie onderdelen. In deze onderdelen mogen alle niveaus door elkaar heen spelen. Er kunnen geen punten voor de ranglijst worden behaald. De resultaten kunnen meetellen voor de rating (DSS), dit is een keuze van de toernooiorganisatie.

Wijziging voor padeltoernooien in 2023

Steeds meer padelspelers gaan toernooien spelen en daarmee is het aanbod van toernooien in 2022 enorm toegenomen. Om ervoor te zorgen dat we door de groei van het aantal toernooien en het aantal spelers een evenwichtige toernooikalender kunnen maken voor alle verschillende niveaus worden er vanaf 2023 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de toernooionderdelen van padel en zijn er scherpere criteria opgesteld voor de organisatie van P100-, P250- en P500-toernooien. 

Veelgestelde vragen FIP toernooien en nationale padeltoernooien combineren voor spelers

Veelgestelde vragen FIP toernooien en nationale padeltoernooien combineren voor toernooileiders

Gerelateerd aan deze pagina

Toernooikalender

Toernooikalender