High five

NPB en KNLTB introduceren gezamenlijke wedstrijdkalender 2020

De Nederlandse Padelbond (NPB) en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) zijn in goede verstandhouding in gesprek om padel in Nederland gezamenlijk op de kaart te zetten. Een eerste stap is een gezamenlijke wedstrijdkalender voor competities en toernooien in 2020. Hiermee is er duidelijkheid voor alle padelspelers en kunnen zij in hun eigen regio en op hun eigen niveau meer wedstrijden spelen.  

Groei

Om deze snelle groei in goede banen te leiden gaan de KNLTB en NPB samenwerken aan de organisatie van deze sport. Op dit moment werken beide organisaties onafhankelijk van elkaar met als gevolg een dubbele competitie. Daar komt vanaf 2020 verandering in, mede omdat beide partijen verwachten dat het aantal padelspelers binnen enkele jaren zal doorgroeien naar 100.000 spelers. Eind november kan volgens planning de wedstrijdkalender gepresenteerd worden. Deze wedstrijdkalender is een mooie eerste mijlpaal van de samenwerking.

“Deze gezamenlijke wedstrijdkalender is goed nieuws voor de padelspelers. Eén goed georganiseerde competitie brengt de spelers dichter bij elkaar, zowel in de regio als op niveau. Onze leden, het bestuur en het bondsbureau staat achter deze samenwerking om padel verder te laten groeien, zowel bij verenigingen als bij commerciële accommodaties.”, aldus Peter Bruijsten, directeur bondsbureau van de NPB.

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB is blij met de samenwerking: “Dit is een mooie stap voor de padelsport in Nederland. De sport is populair en groeit hard. Vooral bij tennisverenigingen neemt het aantal padelbanen en spelers snel toe. De NPB en KNLTB organiseren nu beide verschillende competities en toernooien. Dat zorgt voor veel verwarring en onbegrip bij de spelers. Fijn dat we hier nu duidelijkheid in kunnen geven en een gezamenlijke kalender opzetten. Dat is voor de padelspeler en onze verenigingen uiteindelijk het beste. En daar gaat het ons om.”

Over de sport padel 

Padel is een unieke racketsport gespeeld op een padelbaan van 20x10 meter met daaromheen wanden van glas en hekwerk. Er wordt gespeeld met rackets zonder snaren en altijd in dubbels. In Nederland zijn op dit moment in totaal 141 locaties met 286 padelbanen. Daarvan liggen er 225 bij 112 KNLTB tennisverenigingen en 61 bij commerciële centra. De competitie groeit dit jaar naar ruim 450 teams.

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond vertegenwoordigt padel in Nederland sinds 2011 en is lid van de International Padel Federation (FIP). Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. De sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel. De Padelbond heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.

Over de KNLTB en padel

De KNLTB is hét startpunt van de tennissport in Nederland en heeft de ambitie om nog meer mensen méér te laten tennissen en meer padel te laten spelen. Er zijn ongeveer 1.650 tennisverenigingen, en daarmee bijna 560.000 tennissers, aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond in grootte de tweede sportbond van Nederland. Het is de visie van de KNLTB om tennis en padel naast elkaar te positioneren en aanvullend te laten zijn met een aanbod dat aansluit op het huidige tennisaanbod, zodat het verenigingen kan versterken.