Padel 1 Persoon

Tips voor spelen van 1 tegen 1

Op dit moment mogen door de corona maatregelen volwassenen met maximaal twee personen sporten. Nu kennen we padel als een echte dubbelsport, maar er zijn tal van uitdagende oefeningen en wedstrijdjes te bedenken die in deze tijd leuk zijn om met z’n tweeën te doen.

Warming-up
Zet aan beide kanten een pilon of waterfles op anderhalve meter van het net. Speel de bal op laag tempo rechtdoor naar elkaar toe. Als de bal de pilon of waterfles heeft geraakt vergroot je de afstand tussen beiden. Dit is een goede oefeningen om het gevoel en plaatsing van de bal te trainen.

Stap 2. Begin op twee meter van het net en volleer rechtdoor naar elkaar toe. Probeer samen te werken en de bal in de lucht te houden door met een klein boogje te spelen. Als dit goed gaat dan kun je de afstand vergroten of de bal strakker naar elkaar toe spelen. Om het vervolgens dynamischer te maken kun je tijdens het volleren de afstand verkleinen dan wel vergroten. Je beweegt gezamenlijk als een harmonica naar voren en naar achter.

De volgende stap van de warming-up is om de smash er bij te betrekken. Een speler staat in het achterveld en speelt om en om een volley en lob aan. De netspeler beweegt voorwaarts en achterwaarts. Probeer met de smash of Bandeja niet te scoren, maar samen de rally aan de gang te houden. De speler in het achterveld gebruikt de achterwand om zijn verdediging te oefenen. Wissel na enkele minuten van functie.

Partijvorm
Een wedstrijd spelen op de hele baan is niet aan te raden. Het speelveld is te groot om alles in je eentje te belopen. Daarom is het goed om de helft van de baan te gebruiken. Dit kan zowel rechtdoor als diagonaal.

Wanneer je in de cross speelt, komt dit het meest in de buurt van het dubbelspel. Ook is het leuk om in deze opstelling de kant te trainen waar je in het dubbelspel misschien niet vaak staat.

De puntentelling kun je op verschillende manieren afspreken: games, tiebreak of om de beurt twee punten serveren totdat een speler tien punten heeft bereikt. Hierna kun je dan wisselen van speelhelft, maar je kunt ook na elk punt wisselen. Groot voordeel is dat je dan ook de return vanaf de andere kant oefent en je een completere speler wordt.

Loop na je service door naar het net en probeer zo lang mogelijk je netpositie te behouden. De ontvanger heeft als doel om vanuit het achterveld zijn tegenstander bij het net vandaan te houden en zelfs proberen de netpositie over te nemen.

De service moet stuiteren in het servicevak, maar tijdens de rally mag de eerste stuit van de bal ook op de andere speelhelft zijn. De bal wordt in gegeven als de tweede stuit op de juiste speelhelft zou zijn/is of het glas raakt achter het speelveld dat wordt gebruikt. Dit zal even wennen zijn, maar hierdoor vergroot je het speelveld iets en dit zorgt voor meer mogelijkheden en plezier.

Op deze manier kun je toch op een uitdagende manier blijven padellen. Let wel op de anderhalve meter afstand tussen jou en je maatje.

Huiskamer oefeningen
Blijf je liever thuis dan zijn onderstaande oefeningen in de video heel geschikt om in je eentje in de woonkamer te doen. Pas wel op voor de vazen in de buurt 😉

Veel padelplezier!