Steffie volley ZuidNL Padel

Dit moet je weten over padelrackets en -ballen

De opmars van padel in Nederland is net als het spel zelf spectaculair te noemen. Omdat de sport relatief nieuw is, roept het vragen op. Daarom hebben wij hofleverancier Dunlop gevraagd een aantal van de meestgestelde vragen over materiaal te beantwoorden.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een padelracket?
Net als bij tennis zijn er bij padelrackets verschillen in gewicht, balans, materiaalsamenstelling, hardheid van het samengeperste foam etc. Laat je daarom informeren door de trainer of verkoper in een gespecialiseerde winkel. Niet het duurste racket is altijd het beste racket. Ieder niveau of speelstijl vergt een ander racket.

Hoelang doe je gemiddeld met een padelracket?
Door de wanden, het hekwerk en de medespeler kunnen rackets beschadigen, waardoor je sneller aan een nieuwe toe bent. Dit verschilt per speler. Ook het niveau van de speler of speelster bepaalt wanneer het racket aan vervanging toe is.

Is een duurder racket per definitie ook beter?
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het hangt ook af van de verschillende technische snufjes die erin zijn verwerkt. Maar uiteraard is een racket van 300 euro wel een stuk beter dan eentje van 70 euro…

Wat is het grootste verschil tussen een racket van 70 euro en 300 euro?
De duurdere rackets hebben meer technologische aspecten aan en in het racket zitten. Zoals een hoogwaardiger carbon / grafiet, duurder EVA schuim, schok dempende en aerodynamische materialen en een laklaag met of zonder ‘schuurpapier’ paintfinish.

Waarom is er maar één gripmaat? Is dit de ideale maat of kan ik het customizen?
Omdat de grip net als bij squash relatief klein is, bestaat er geen noodzaak tot meerdere gripmaten. Uiteraard kun je dit zelf met diverse soorten overgrips naar wens de maat aanpassen.

Van welk materiaal is het racket gemaakt?
De buitenkant is vaak van grafiet/carbon en daartussen zit meestal samengeperst EVA foam.

Wat is de functie van de gaten?
Gewichtreductie en aerodynamica (minder luchtweerstand).

Heeft een racket onderhoud nodig?
Het heeft geen speciaal onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk dat je je racket niet te koud of te warm bewaart. Dus laat het niet in de brandende zon liggen. Beter is ook om niet in de regen te spelen. Helaas komt dat toch te vaak voor in Nederland. Net zoals met tennissen, blijft men vaak met een beetje regen doorspelen. Dit bevordert de kwaliteit van de rackets niet.

In hoeverre kun je een racket customizen?
Je kunt een extra gripje om het handvat doen en natuurlijk niet te vergeten een toptape om de bovenkant te beschermen. Er zijn ook plastic dopjes die in de gaten kunnen worden gestopt om de balans en het gewicht aan te passen. Ook zorgt dat voor extra demping.

Waarom moet je een touwtje om je pols doen?
Dit is voor de veiligheid en absoluut verplicht. Het racket kan anders uit je hand vliegen en een andere speler of speelster raken.

Wat is het verschil tussen een tennis- en een padelbal?
Een padelbal heeft een lagere interne druk en een lagere stuit. Omdat spelers in de kooi dicht bij elkaar staan, is dat beter voor het spel.

Wanneer weet je dat de ballen moeten worden vervangen?
Dat is per speler verschillend, want iedereen stelt andere eisen aan de bal. Over het algemeen kun je zeggen dat als de bal te zacht wordt en/of het vilt gaat slijten dat je dan wel aan nieuwe ballen toe bent.

Kan je met je racket het glas breken?
Theoretisch gezien is dat mogelijk, maar het gebeurt uiteraard zelden. Het omgekeerde gebeurt helaas wel eens.

Kun je rackets testen?
Dat ligt aan de graad van de service van de shop waar je het racket wilt kopen. Maar is soms zeker mogelijk.

Heb jij een andere vraag? Stuur hem ons via Facebook Messenger of een privébericht via Instagram.