Nations Cup 2023

Padelpower met Plaza Padel Nations Cup

Een padelprimeur komend weekend in ons land. Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari vindt bij Plaza Padel in Amsterdam de allereerste editie plaats van de Nations Cup. Damesteams van 40+,45+, 50+ en 55+ uit Nederland, Groot-Brittannië, België, Zweden en Duitsland komen dan tegen elkaar uit. Aangevuld met een All Stars team. Organisator én padelspeelster Mirjam van Roer kijkt er enorm naar uit. “Er ontstond meteen een enorm enthousiasme en positieve energie.”

Vorig jaar april was Van Roer actief op het senioren WK padel in Las Vegas, waar Nederland vijfde werd. “Ik kwam in gesprek met Sally Fisher die namens Groot Brittanië meedeed. Zij nodigde ons later dat jaar uit voor een oefeninterland in Derby. Alleen daar zaten zoveel haken en ogen aan, dat dat niet doorging.”

Enorm enthousiasme

“Toen kwam ik met een voorstel om een uitwisseling in Amsterdam te houden met meerdere landen. De Nations Cup, die ik samen met Sally organiseer. Er ontstond meteen een enorm enthousiasme en positieve energie, ook bij Plaza Padel die ons wilde sponsoren. Zo krijgen we korting op de baanhuur en is er een andere sponsor die de ballen sponsort. Maar dat niet alleen. Een coach, twee ‘scheidsrechters’, een masseur en een fotograaf zeiden spontaan hun medewerking toe”, aldus Mirjam.

Uiteindelijk doen er vijf landen én een All Stars team mee en dat in vier leeftijdscategorieën: 40+,45+, 50+ en 55. “Uniek in het damespadel. De kunst van het verleiden noem ik dat. Het is een experiment en we beginnen klein. We willen laten zien dat zo’n toernooi organiseren kan én dat het iets blijvend is.”

All Stars team

“Emmelien Lambregts speelt in het nationale padelteam van Frankrijk en reageerde meteen enthousiast. Wel vroeg zij zich af waarom Frankrijk niet meedeed. Nu komt zij ook en speelt ze zondag mee met het All Stars team. Sommige landen komen met negen of tien padelspeelsters. Bij België doet onder andere oud-tennisster Sabine Appelmans mee, ooit de nummer zestien op de wereldranglijst.”
“Dat betekent wel dat niet iedereen elke wedstrijd speelt”, gaat Mirjam verder. “Die speelsters komen dan uit in dat All Stars team, aangevuld met een aantal andere Nederlandse padelspeelsters onder wie Fatima Moreira de Melo.”

Gezellig met zijn allen

De Nations Cup is meer dan alleen padel. Het toernooi begint vrijdag om 13.00 uur, de zaterdag vangen de wedstrijden om 10 uur aan en eindigt het programma tegen de klok van vier uur, zondag wordt er gepadeld tussen 10 en 13.00 uur. “Zo is er voor de landenteams ook volop gelegenheid om Amsterdam te bezoeken. En op vrijdagavond gaan we gezellig met zijn allen uit eten. Dit toernooi is echt een combi van gezelligheid, vriendschap en maximaal presteren op hoog veteranenniveau.”