EK padel senioren 2023

Seniorenpadellers slaan goed figuur tijdens EK padel

Met een grote groep van maar liefst 32 padellers reisden de bondcoaches Ruud van Hees en Ivo van Dijk afgelopen week naar het EK senioren in Alicante. Eenmaal terug overheerst de tevredenheid. “We hebben een fantastische week gehad”, aldus de beide bondscoaches.

Het duo had van tevoren bedacht dat Ivo de dames en Ruud de heren zou coachen tijdens het toernooi dat van 12 tot en met 17 juni plaatsvond. Omdat Oranje toch geen kwalificatierondes hoefde te spelen, konden beide bondscoaches met een beetje improviseren zowel de heren als de dames coachen. “Dat betekende zes wedstrijden op een dag, van ’s ochtends een uurtje of negen tot afhankelijk uiteraard van de lengte van de wedstrijden, tot een uurtje of acht, negen. Dat was best wel zwaar, maar ook heel inspirerend”, blikt Ruud terug.

Plaatsing WK

Nederland kwam zowel bij de heren als dames in actie bij de Seniors (40+, 45+ en 50+), Super Seniors (50+, 55+, 60+) en op de individuele koppeltoernooien. De seniorenmannen legden het uiteindelijk nipt af tegen België en speelden om de plaatsen negen tot en met zestien. Winst op Groot-Brittannië betekende een negende plaats én plaatsing voor het WK volgend jaar.

Bij de supersenioren, bereikten de mannen heel knap de halve finale, waarin het uiteindelijk werd uitgeschakeld door Spanje. De strijd om het brons ging net verloren tegen het ook sterke Italië. Een verdienstelijke vierde plek dus.

Bij de seniorendames was België ook de tegenstander, ditmaal om plek vijf en zes. Die partij werd wel in winst omgezet. De Oranjedames eindigden zo dus als vijfde, maar ‘wonnen’ min of meer toch. “Onze dames speelden in de kwartfinale tegen Spanje en wisten een set te winnen van de huidige Europees en wereldkampioen. En dat niet alleen. Vooral de manier van spelen maakte indruk. Dat kwam heel mooi en spontaan tot uiting, want na afloop hadden de Spaanse dames veel respect en complimenten voor onze dames”, vult Ivo aan.

Beste prestatie

De beste prestatie kwam van de superseniordames. In de halve finale werd weliswaar (ook) verloren van Spanje – dat land ging met alle prijzen aan de haal – maar uiteindelijk wisten ze derde te worden, door het ook sterke Italië te verslaan. “Al met al een fantastische prestatie. Echt geweldig. We hebben heel veel spannende en goede wedstrijden gezien. Als Oranje hebben we het ontzettend goed gedaan, als bondcoaches zijn we dan ook heel tevreden”, klinkt het in koor.

Bij de individuele koppels vielen er twee teams in de prijzen: Tabita van de Kerkhof en Marjo Gruisen werden tweede in de dames 60+ en Christine de Kroon en Mariëlle Hoekman pakten het brons bij de dames 45+. Bij de heren waren er twee mooie vierde plaatsen voor Andy de Bruijne en Peter Bruijsten (40+) en Pjotr van Dalfsen en Roeland Plug (55+).

Complimenten

Had er wellicht meer ingezeten? “We hebben een relatief korte voorbereidingstijd gehad, door de late officiële berichtgeving van de FIP. Dat maakte het lastig om vooral in de 60+ categorie bij de vrouwen, een goede selectie samen te stellen. En daardoor konden we vooraf maar eenmaal met de hele groep trainen. Gelukkig hoefden we in Alicante geen kwalificatiewedstrijden te spelen. Dat gaf ons vrijdag en zaterdag de mogelijkheid om elkaar als groep beter te leren kennen en om samen te trainen. We weten nu dus waar we de volgende keer op moeten letten.”
“Verder kijken we terug op een zeer geslaagd toernooi, waarin we goed hebben samengewerkt. Complimenten aan iedereen”, besluiten Ruud en Ivo.