Foto Johan Cruijff

Column Erik Poel: 'Elk nadeel heb se voordeel'

Onlangs vroeg iemand aan mij: ‘Heb jij jezelf nog een beetje bezig kunnen houden de afgelopen tijd?’ Wat heet! We zijn drukker geweest dan ooit, om alles en iedereen die met tennis en padel te maken heeft zo goed mogelijk door deze coronacrisis te loodsen. Zo hebben we de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om de sport weer op gang te krijgen. We hebben veel contact gehad met de ministeries van VWS en Economische Zaken en het RIVM. In het begin hebben we vooral duidelijk gemaakt hoe belangrijk sport in deze periode is. Voor de gezondheid en de weerstand is het essentieel dat mensen in beweging blijven. Dat is duidelijk overgekomen. En toen sport eenmaal op de agenda stond, hebben we ons ingespannen om tennis en padel in de spotlights te krijgen. Waarbij we steeds hebben benadrukt dat dit bij uitstek sporten zijn die je op anderhalvemeter afstand van elkaar kunt beoefenen. Onze verenigingen zijn daar ook uitstekend op toegerust. 

Het gaat nu langzaam weer de goede kant op, maar het is een moeilijke tijd geweest voor tennisverenigingen en leraren. Veel leraren hebben in maart en april helemaal geen inkomsten gehad. Het is natuurlijk een heel naar virus, maar het moment van de uitbraak was voor onze sport ook nog eens heel ongelukkig. Voor veel sporten liep het seizoen al zo’n beetje ten einde, maar wij moesten nog beginnen. Nieuwe leden stonden even niet te trappelen aan de deur. De competitie kon niet doorgaan, toernooien werden gecanceld. Alleen al aan baromzet lopen clubs hierdoor veel inkomsten mis. Gelukkig zijn er steunfondsen, zoals een tegemoetkoming in de huur, de TOZO en de NOW-regeling, waar verenigingen en leraren gebruik van kunnen maken. Dat moeten ze vooral doen, en dat adviseren wij ook, maar dat dicht het financiële gat niet.

Ook wij als bond hebben rake klappen gekregen. Ons omzetverlies loopt in de miljoenen, o.a. omdat we minder nieuwe leden hebben dit voorjaar en door derving van inkomsten vanwege het niet doorgaan van competities en toernooien. Om verenigingen toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en niet in te boeten op kwaliteit, heeft het voltallige personeel salaris ingeleverd. Daar hoeven we onszelf niet voor op de borst te slaan, maar ik vind het wel prijzenswaardig dat iedereen hieraan heeft meegewerkt.

Nu zijn we met zijn allen druk bezig om alsnog een ‘ledenaanwaspiek’ te creëren, die we in het voorjaar zijn misgelopen. Onze accountmanagers moedigen verenigingen aan om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren. Zoals de Zomer Challenge voor tennis en padel. Hiervoor hebben zich al bijna 400 verenigingen aangemeld, dus dat gaat goed. We hopen dat de voorjaarscompetitie gespeeld kan worden in het najaar en dat er vanaf 1 augustus weer wat toernooien gespeeld kunnen worden. We merken wel dat men daar in Den Haag terughoudend in is; interne wedstrijdjes zijn prima, maar men is bang dat er te veel verkeer op gang komt als het programma cluboverstijgend wordt.

Daarnaast is er nog een heel mooi initiatief, genaamd Wij zijn tennis. Dat is door onze ambassadeur Robin Haase geïnitieerd en wordt ondersteund door de hele Nederlandse tennistop en diverse BN-’ers, met als doel zoveel mogelijk mensen de baan op te krijgen. Er is een groep van 30 topspelers, waaronder Kiki Bertens en Diede de Groot, die met de actie ‘balletje slaan?’ iedereen uitnodigt om op een tennisvereniging in de buurt tennis eens te proberen. Dit vinden wij natuurlijk superleuk en ondersteunen dit initiatief om potentiële leden enthousiast te maken waar het kan.

Er zijn meer lichtpuntjes want het is inmiddels wel duidelijk dat veel meer mensen vakantie vieren in eigen land. Ik reken erop dat deze thuisblijvers ook vaker de tennisbaan op zullen gaan. Ook niet verkeerd: in deze periode krijgt het gebruik van technologische hulpmiddelen een enorme boost. De vernieuwde KNLTB Club App is in deze tijd enorm handig gebleken voor verenigingen om te communiceren met hun leden. Maar vooral het KNLTB Afhangbord, waarmee je online een baan kunt reserveren via de Club App en website heeft een enorme vlucht genomen. Omdat daarmee de druk op het tennispark te reguleren valt. Normaal gesproken pak je een kopje koffie en wacht je rustig als de banen bezet zijn, dat gaat nu niet, maar digitaal afhangen is de ideale oplossing. ‘Elk nadeel heb se voordeel’, zei Cruijff en dat geldt gelukkig ook tijdens de coronacrisis.