Bram en Uriël NK 2020 1

‘Padel is laagdrempelig en zorgt voor onwijs veel succesbeleving’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse padelwereld. Deze keer met topspeler Uriël Maarsen.

Niet langer richt de KNLTB zich louter op de tennissport. De tennisbond heeft de padelhype omarmd en stimuleert de verdere ontwikkeling van deze in Nederland sterk groeiende sport. Op steeds meer tennisclubs verschijnen padelkooien, waaronder bij TC Unicum in Leiden. Daar heeft ’s lands beste speler Uriël Maarsen (28) zijn padelacademie gehuisvest. 

Tennissers die de overstap maken naar padel. Deels, of zelfs volledig. Voormalig tennistalent en huidig padeltopper Maarsen ziet er genoeg voorbijkomen. Zijn verklaring? ‘Met padel ga je in korte tijd snel vooruit omdat je een nieuw spelletje leert. Dat gevoel is voor veel mensen verslavend te noemen. Padel is laagdrempelig en zorgt voor onwijs veel succesbeleving.’

Maarsen weet waarover hij spreekt. Als tennisser maakte hij deel uit van Jong Oranje, maar doorbreken in het profcircuit bleek een stap te ver. Zijn kennismaking met padel was voor de huidige nummer 195 van de wereld een toevalstreffer. ‘Toen ik 15 jaar was werd er in mijn geboorteplaats Spijkenisse een padelbaan geopend door Ralph Kok en Raemon Sluiter. Daar heb ik toen af en toe gespeeld, maar de tijd bleek achteraf nog niet rijp voor een doorbraak van de sport. Een jaar of acht later had ik de sportacademie afgerond en gaf ik tennisles in Pijnacker. Toen gingen we met een teamuitje naar La Playa in Rijswijk, op een paar minuten afstand van waar ik woonde. Daar stond nu opeens een hal met vier padelbanen en toen dacht ik “wat grappig, dit heb ik al die jaren terug ooit eens gedaan.” Ik had mijn racketje van toen nog ergens achterin mijn kast liggen.’

Maarsen groeide uit tot de beste speler van Nederland en bouwde met zijn vaste partner Bram Meijer zijn internationale ranking bij de World Padel Tour op tot een piek van plaats 145. Dat vergde de nodige opofferingen, want in padel liggen de grote cheques niet voor het oprapen. ‘We hebben continu de moeite genomen om ergens te gaan spelen voor een blik ballen als prijs of dat soort dingen. Daarom is het mooi om de huidige ontwikkeling te zien, waarin er steeds meer spelers en toernooien bijkomen en alles professioneler wordt.’

Als trainer heeft Maarsen te maken met veel leergierige spelers. ‘Wat de meeste mensen ervaren is dat padel erg dynamisch is. Dat komt omdat het veld veel kleiner is. Je speelt met zijn vieren en er is omheining, dus de bal gaat veel sneller heen en weer en kan ook meerdere dingen doen dan je bij tennis gewend bent. Hele andere hoeken en rally's zijn mogelijk. Er zit natuurlijk veel volleren in. De drang om te scoren is leuk, maar het is niet altijd even makkelijk bij padel om die drang te vervullen. Dat merkte ik zeker in het begin toen ik nog tenniscompetitie ernaast speelde. De rust die ik als tennisser ontbeerde kreeg ik nu veel meer erin, omdat je bij padel over het algemeen een stuk langer moet werken voordat je het punt kan afmaken. Zeker op hoger niveau. Je moet echt wachten op het perfecte moment om te smashen of af te volleren.’

Het complete interview met Uriël Maarsen staat in TENNiS Magazine 5-2020.