Vooraanzicht Estate Padel Club

Op bezoek bij… Estate Padel Club

Misschien wel het mooiste park van Nederland

In het oude centrum van Rijswijk ligt Tennispark Welgelegen met maar liefst 17 tennis- en op het moment drie padelbanen, maar dat aantal van de op het landgoed gevestigde Estate Padel Club is eind mei verdubbeld. ‘Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat hier drie padelkooien zouden staan dan had ik je voor gek verklaard. Volgende maand zijn dat er dus zes’, aldus pachter Alex Luneman.

Steffan Kok bracht namens Nlpadel.nl een bezoek aan de Estate Padel Club.

Door een woonwijk met smalle straatjes en scheef liggende klinkers stuur ik de auto door het oude centrum van Rijswijk. Ik parkeer in de Tulpstraat, waar een grote betonmolen het weggetje hermetisch afsluit. Een graafmachine duikt plotseling op uit de bosjes. Achter het groen klinkt het onmiskenbare geluid van padel.

Klanken van Vibora’s, volleys en ballen tegen het glas bevestigen dat ik goed zit. Via de Laan te Blotinghe loop ik naar de toegangspoort. Het houten portaal bezorgt mij kriebels in de buik die ik nog herken van toen ik als kind een pretpark binnenstapte.

Tennispark Welgelegen met daarbinnen de Estate Padel Club kun je omschrijven als een mix van vakantie- en padelpretpark. Estate betekent landgoed. De club ligt dan ook in een uitgestrekt landgoederenzone met kastelen en monumenten.

Een stenen boeddha met opgestoken hand kijkt me bij binnenkomst goedkeurend aan. Achter zijn rug glinsteren drie fonkelnieuwe padelkooien die in september 2019 zijn gebouwd. Daarnaast een stuk kale grond waar enkele dagen geleden twee tennisbanen zijn verwijderd. De graafmachine heeft zijn werk grondig gedaan. Het kunstgras is weg en het terrein is een open vlakte. De opbouw kan beginnen.

De huidige opzet van twee padelbanen van oost naar west en één van noord naar zuid wordt gekloond en moet de twee tennisbanen vanaf juni in recordtempo doen vergeten. De 1200 tennissers hebben dan nog steeds maar liefst 17 kunstgrasbanen tot hun beschikking. Voor de padellers is het speelterrein dan verdubbeld.

Het park is privébezit dus de beslissing om padel te laten groeien op dit landgoed kon snel en zonder slag of stoot worden genomen. Duidelijk is dat tennis en padel twee onafhankelijke afdelingen zijn. Luneman is sinds 2007 de pachter en geniet het vertrouwen van zijn huurbaas. ‘We zijn een commerciële club. De beslissing om extra padelbanen aan te leggen hoefde daardoor niet door de Algemene Leden Vergadering heen. De paddellers zijn dolgelukkig.’

Een grote waterpartij met fontein scheidt de twee sporten fysiek van elkaar. Vanaf het drijvende terras is er uitzicht op de padelkooien die van ’s ochtends vroeg tot een half uur voor de avondklok bezet zijn door spelers van jong tot oud en van superfit tot iets te zwaar. Iedereen heeft zichtbaar lol in het ‘spelletje’. Om de tennisbaan te bereiken moet je langs de kooien. Opvallend is dat iedereen met een tennistas op de rug zijn tred vertraagd of even blijft stilstaan om naar een aantal rally’s te kijken. Padel is immers op elk niveau verrassend en spectaculaire.

Op deze stralende donderdagmiddag heeft een jong meisje privéles van Camil Bouwhuis, de enthousiaste hoofdcoach van Hello Padel Academy in Nederland. Op de andere baan staan vier mannen met een rood hoofd en een glimlach hun potje te spelen, terwijl op de achterste baan een deftige heer zijn verdediging via het glas oefent. In een oogopslag zie je dat padel voor en door iedereen wordt beoefend.

De lessen in Rijswijk worden verzorgd door Hello Padel Academy. Een van origine Spaanse organisatie, die haar lesmethode deelt met andere Europese landen. Twee Spaanse leraren, die goed Engels spreken, zijn bij Estate Padel Club aanwezig om het lesniveau op een zo hoog mogelijk peil te brengen.

Estate Padel Club is een Pay & Play Club met een doordacht reserveringssysteem. Premium leden betalen 175 euro per jaar en kunnen gedurende de werkweek overdag gratis spelen. Tijdens de andere uren is er 50% korting op het uurtarief. Bovendien kunnen Premium Members 21 dagen van te voren hun baan reserveren in plaats van twee weken. Maar het is niet nodig om een dergelijk lidmaatschap te nemen. Spontaan een baan huren kan en blijft ook mogelijk.

Leden van Tennispark Welgelegen ontvangen ook 50% korting als ze willen padellen. ‘Niet heel veel tennisleden maken hier gebruik van, omdat dit van oudsher echte tennissers zijn. Dat betekent dat we met padel een nieuwe doelgroep aanboren. Dat geeft een nieuwe beleving op het park met veel meer verjonging en dat is goed. De gezelligheid en positiviteit die padel met zich meebrengt is een heel lekkere energie’, aldus Luneman in zijn korte broek aan de picknicktafel op één van de terrassen.

Mijn bezoek aan misschien wel het mooiste park van Nederland komt ten einde. Hoewel ik hier nog uren zou kunnen genieten. Op het bord boven de uitgang staat te lezen: Bedankt voor je bezoek en we hopen je snel weer te ontvangen. Ik fluister glimlachend terug: 'Graag gedaan. En zeker weten!'

Estate Padel Club
(locatie Tennispark Welgelegen)
Laan te Blotinghe 1
2282 NJ Rijswijk
www.estatepadel.nl

Speel jij ook bij een geweldige padellocatie of ken je een plekje dat we zeker moeten bezoeken voor deze rubriek? Laat het ons weten via Socialmedia@knltb.nl