WhatsApp Image 2022 04 03 at 05.28.53 (1)

Nederland naar een vijfde plaats op het WK Seniors

De Nederlandse padelvrouwen hebben hun positie op de wereldranglijst voor veteranen geconsolideerd. In de afsluitende wedstrijd op de banen van de RRA Padelclub in Las Vegas waren ze te sterk voor Team USA.

In 45+ startten Mirjam van Roer en Jacqueline van Wijk goed door de eerste set met 6-2 te winnen van de Amerikanen Ana Magrini en Veronica Costabe. In de tweede set werd de verleiding om snel te scoren bijna het struikelpunt. Vooral bij te hard en te hoog via de achterwand geslagen ballen bleek de verdediging van de Amerikaanse vrouwen uitstekend. De Nederlandse vrouwen hadden een tiebreak nodig om het verschil te maken.

Iris Sterkenburg en Marjon Copier schoten in de 40+ uit de startblokken en legden met 6-2 snel beslag op de eerste set. Daarna brachten Natalia de Biasi en Alejandra Suares van Team USA de Nederlandse formatie aan het wankelen. Door te veel onnodige fouten werd set 2 met 6-4 bij de thuisspelende ploeg ingeleverd. De derde set bleef lang spannend. Een paar gewonnen golden points en meer rust in het spel waren voldoende voor Nederland om met 6-3 de winst veilig te stellen. Stéphanie Gomperts en Dido Blonk hoefden daarom in de 35+ niet meer in actie te komen.

In de poulefase eindigde Nederland als tweede na winst op Chili en Australië en een nipt verlies van finalist Italië. In het afvalsysteem voor plaats een tot en met acht verloor de Nederlandse ploeg in de eerste ronde van Zweden. De groei van padel in Zweden is net zo stormachtig als in Nederland. Ook daar hebben veel tennissers in padel een nieuwe uitdaging gevonden. Die tennisachtergrond komt in de Zweedse speelstijl nog wat nadrukkelijker naar voren. De Zweden joegen de ballen met een hoog tempo en veel vaart over de baan zonder daarbij veel fouten te maken. De Nederlandse vrouwen kregen geen grip op de Zweedse machine die zich niet liet ontregelen.

Om uiteindelijk tegen Team USA om plek 5 te mogen strijden moest Nederland na het verlies van Zweden nog wel Denemarken aan de kant zetten. In een opstelling met onder meer Dietske de Vries, Marie-José Rutten en Aranka Huijberts kwam Nederland op geen enkel moment in gevaar.

Naast het landentoernooi werd er ook een toernooi voor koppels gespeeld. Met uitstekend padel stoven Stéphanie Gomperts en Dido Blonk in de 35+ naar de finale. Ze hadden al drie potjes gewonnen voordat ze het in de halve finale uit hun tenen moesten halen: met 5-7, 6-4, 6-4 kwamen ze langs Jonina Opitz en Susanna Karlsson uit Zweden. In de finale waren de Italiaansen Sara D’Ambrogio en Alessia La Monaca net een maatje te groot.

Op de acht banen van de RRA-padelclub, de enige locatie in de verre omtrek, is de hele week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gespeeld. Ook het ontbijt en de lunch werden gefaciliteerd op een met tafels en stoelen ingericht deel van de parkeerplaats. De drukte van toeschouwers en spelers zorgde voor de geweldige sfeer die zo kenmerkend is voor padel. Dat was wat Marcos Del Pinar, voorzitter van de USPA, vooraf voor ogen had gehad. Dit WK zal deze in de Verenigde Staten nog onbekende sport verder op de kaart zetten. Het gemoedelijke padelfeest werd uiteindelijk zowel bij de vrouwen als bij de mannen met groots machtsvertoon door Spanje gewonnen.