KNLTB Padel comp 091022 Alyssa van Heyst Photography 70

Competitie spelen? Zo werkt het!

Ga jij competitie spelen? VAMOS! Dat betekent vijf weken knallen met jouw team in de padelkooi, maar ook samen genieten van de fun tijdens de competitie. Natuurlijk gelden de algemene padelregels tijdens de wedstrijden, maar hoe verloopt zo’n competitiedag nou eigenlijk in de praktijk? In dit artikel zetten we een aantal tips, gebruiken en regels op een rijtje. Leuk en handig voor jouw team, of je nu voor het eerst meedoet, of al tien jaar competitie speelt.

Voorbereiding = het halve werk!

 • Maak een Whatsapp-groep aan met jouw team, zodat iedereen weet hoe laat en waar je moet verzamelen. Speel je uit? Verdeel dan eerlijk wie wanneer rijdt. Zo kan iedereen een keer de BOB zijn. 😉
 • Download de KNLTB ClubApp (Android en iOS) of ga naar MijnKNLTB, om altijd op de hoogte te zijn van het wedstrijdprogramma, de uitslagen en de stand in de poule.
 • Zorg dat je met een compleet team arriveert, zodat je alle wedstrijden kunt spelen. Iemand ziek of geblesseerd? Regel dan ruim op tijd een invaller. Lees hiervoor ook de regels invallen in een ander team (bladzijde 6).

Het officiële gedeelte

 • Zorg dat je minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig bent. Bij de wedstrijd zie je twee tijden: aanwezig en aanvang. Aanvang is de begintijd van de wedstrijden en aanwezig is de tijd dat de koffie en iets lekkers klaarstaat.
 • Communiceer tijdig met je tegenstanders mocht je geen compleet team kunnen samenstellen. Zonde om je tegenstander te laten zitten, toch? Overleg altijd eerst met de tegenstander of jullie op een andere dag kunnen spelen. Check hier de regels (bladzijde 4).
 • De competitieleider is gedurende de competitiedag het aanspreekpunt voor alle competitiespelers. Zijn er onduidelijkheden, dingen waar je samen met de tegenstanders niet uit komt of is er onenigheid? Vraag het de competitieleider!
 • De ontvangende club is verantwoordelijk voor de baanindeling en het regelen van ballen. Voor elke partij in de eerste ronde krijg je een blik nieuwe ballen van de competitieleider.
 • De aanvoerder is verantwoordelijk voor alle communicatie met het team, de club en de tegenstanders. Ook zorgt de aanvoerder ervoor dat de stand aan het einde van de dag juist is ingevoerd.
 • Blijkt na een speeldag dat er per ongeluk een verkeerde uitslag is ingevoerd? Dan kan de competitieleider van het thuisspelende team dit corrigeren tot uiterlijk 7 dagen na de speeldag. Hierna kan alleen de KNLTB nog een correctie doorvoeren.
 • Heb je verder nog vragen over bijvoorbeeld hoe je de uitslagen invoert/corrigeert, hoe het zit met de invallersregeling of wanneer je wedstrijden mag verplaatsen? Lees dan de FAQ door op de website!

Extra tips!

 • Bij padel wordt de toss vaak gedaan met de Spaanse Toss. Weet je al wat dat is? De bal wordt cross opgespeeld waarna de bal langs alle spelers moet zijn geweest, waarna de rally wordt uitgespeeld. De partij die de rally wint bepaalt wie er begint met serveren.
 • Tijdens de wedstrijd zit je (onbewust) altijd op het bankje achter jouw teamgenoot en niet achter die van de tegenstander.
 • Spreek met de tegenstanders af of de consumpties van de competitiedag op één rekening komen te staan. En of eten hier ook onder valt. Bij veel clubs kun je een pasje/rekening krijgen voor de bar. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Tijdens de competitiedag

 • Als thuisspelend team ben je de gastheer tijdens een competitiedag. Zorg ervoor dat de tegenstander zich thuis voelt op jouw club, weet hoe het eraan toegaat en waar ze alles kunnen vinden zoals kleedkamers, toiletten e.d.
 • Zodra de koffie op is, wordt er verwacht dat je binnen een paar minuten in de kooi staat. In deze tijd zorg je dat je naar het toilet bent geweest, water hebt gehaald en je outfit & rackets compleet zijn.
 • Voordat de eerste partij de baan op gaat maak je met jouw team de teamopstelling van de dag, op basis van afnemende speelsterkte. Beide aanvoerders geven de teamopstelling door in de wedstrijd op MijnKNLTB of via de ClubApp. Klik hier om te zien hoe dat ook alweer werkt.
 • Tijdens een competitiedag mag je twee keer met dezelfde partner spelen, mits er niet tegen dezelfde combinatie als ronde 1 wordt gespeeld. 
 • Slaat de tegenstander een mooie bal? Dan is het wel zo eerlijk om ook hiervoor te applaudisseren.
 • Fair Play hoort bij padel. Op en in de kooi houd je je aan de spelregels. Speel niet vals, gebruik geen scheldwoorden en geef de tegenstander altijd een hand na afloop van de wedstrijd.
 • Na de wedstrijd bied je als winnaar een drankje aan bij de verliezer.

Hoe sluit je de dag (gezellig) af?

 • Sluit de competitiedag gezellig af met een drankje (onder de heater of warm binnen). Het thuisspelende team zorgt voor de borrelhapjes en het eerste rondje. Is het gezellig? Bied dan als bezoekende team aan om een tweede rondje met hapjes te halen.
 • Voordat je het park verlaat, zorgt de aanvoerder van het thuisspelende team ervoor dat alle uitslagen zijn ingevoerd en dat de aanvoerder van het uitspelende team de stand heeft gecontroleerd.
 • Tip: voer direct na elke wedstrijd online de uitslagen in. Zo komen er later nooit twijfelgevalletjes, toch? 😉
 • Sta je op het punt om te vertrekken? Zorg dat je alle tegenstanders gedag hebt gezegd. Gebruikelijk wenst iedereen elkaar succes voor bij de volgende competitiedag.
 • En: vergeet natuurlijk niet de bon te betalen bij de bar!

Nog meer tips nodig om je voor te bereiden op de competitie? Check dan gauw de instructieclips, waarbij toppadel spelers je tips geven om je spel te verbeteren.