Ruud Van Hees En Ivo Van Dijk

Oranje wil van zich afslaan op WK padel voor senioren

De beide bondscoaches hadden niet veel tijd en moesten snel schakelen, maar Ruud van Hees en Ivo van Dijk zijn samen met het Nederlands seniorenpadelteam klaar voor het WK van 15 tot en met 20 april in het Spaanse La Nucia. “Ervaring opdoen, zo hoog mogelijk eindigen en de blik op de toekomst van het seniorenpadel. Daar gaan we voor.”

Het vraaggesprek vindt plaats op het moment dat de twee bondscoaches net gearriveerd zijn in het hotel aan de Spaanse oostkust en de zon schijnt. Ook de meeste spelers en speelsters zijn op dat moment in aantocht. 
“In het weekend wordt het best wel warm, later in de week zo’n 21, 22 graden. Dat is ideaal. Toch wordt de warmte weleens onderschat, dus we adviseren altijd naast veel drinken ook om bevroren handdoeken mee te nemen”, aldus Ivo.

'Veterandendag'

Nederland komt met tien dames en tien heren aan de start van het toernooi: vijf koppels en een reservekoppel bij de vrouwen en de mannen. En dat in de 35+, 40+, 45+, 50+ en 55+ categorieën.
“We hebben twee trainingsmomenten gehad, dan kijk je met name of het allemaal klikt en stuur je eventueel wat bij. Bij de samenstelling hebben we ook gekeken naar het EK van vorig jaar. Wel was de voorbereidingstijd wat kort. In de toekomst willen we dat echt gerichter gaan oppakken. Met een grotere voorselectie, meer trainingen en een soort van veteranendag”, vult Ruud aan.

Anders dan op het EK, is erop het WK geen supersenioren (60+) en juist wel een 35+ leeftijdsklasse. Ook is het deelnemersveld logischerwijs groter én sterker. Bij de dames padellen er 22 landen in het hoofdtoernooi, bij de heren doen er maar liefst 30 landen mee, waarvan er 24 instromen.

Rechtsstreeks

De mannen speelden dit weekend nog kwalificatiewedstrijden, die ze goed doorkwamen. Iets dat ook te maken heeft met dat Oranje er op het laatste WK in Las Vegas niet bij was. “Na de loting zijn Portugal en België de tegenstanders. De vrouwen waren al wel rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi, zij spelen tegen Portugal en Finland”, vervolgt Ruud, die in eerste instantie de heren coaching voor zijn rekening zou nemen en Ivo de dames, maar de schema’s vallen gunstig. Daardoor coachen beiden zowel de mannen als de vrouwen. Twee namen vallen daarbij op. Fatima Moreira de Melo en Pjotr van Dalfsen, de bondscoachvoorganger van Ruud en Ivo.

De beide huidige bondscoaches zijn positief, maar ook realistisch over de Oranje kansen. “Het is een WK, dus doen de Zuid-Amerikaanse landen ook mee. Argentinië komt hier echt om wereldkampioen te worden, die hebben zo’n sterke selectie. Onze dames werden vorig WK vijfde. Alleen zijn we nu ietwat verzwakt. Dus als we bij de beste acht kunnen komen, dan hoeven we een volgende keer sowieso geen kwalificaties te spelen en zijn we tevreden”, schetst Ivo.

Enorme prestatie

Bij de mannen is het een iets ander verhaal. “Als het ons lukt om met de mannen dit toernooi zo te presteren dat we het volgende WK er sowieso bij zijn, dan zou dat al een enorme prestatie zijn”, sluit Ruud af.

Bekijk de selectie van Nederland hier en volg alle uitslagen op de website van de FIP.