HK200906 0683

‘Elke keer als ik op de padelbaan sta heb ik nog het gevoel dat ik iets leer’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse padelwereld. Deze keer met Rosalie van der Hoek.

In 2019 ging Rosalie van der Hoek voor een laatste kans als proftennisster, met de focus volledig op het dubbelspel. ‘Ik maakte kleine stapjes en in de laatste fase van het seizoen zijn in China een paar potjes mijn kant op gevallen. Dat heeft me een enorme boost gegeven. Daar is mijn geloof ontstaan.’ Het jaar eindigde met een spraakmakende klapper. Van der Hoek haalt gepassioneerd deze anekdote uit de kast: ‘Ik scheurde mijn borstspier in de eerste ronde in Liuzhou in een 60.000 dollartoernooi. Ik kreeg tranen in mijn ogen en de fysio zei dat ik moest stoppen. Maar ik wilde door. Toen heb ik mijn dubbelpartner gevraagd of ze het oké vond als ik onderhands ging serveren. Daar kwamen mijn padelskills dus goed van pas, haha! Mijn backhand en volleys kon ik nog goed slaan en we hebben toen zelfs de finale gehaald. Dat was een moment waarop ik ook realiseerde hoe mooi het spelletje is. Na dat toernooi heb ik zeker acht weken geen bal meer aangeraakt. Er zat een scheur van 6,5 centimeter in mijn borstspier.’

Padel ging steeds meer een grotere rol spelen in haar leven. ‘Ik zou eind vorig jaar meedoen aan het EK, maar vanwege mijn borstspierblessure heb ik toen alleen braaf langs de kant toegekeken. Dit jaar ben ik meer gaan trainen en voor mijn gevoel serieus begonnen te padellen, door ook meer toernooien te spelen. Het is moeilijk te combineren met tennis, maar het is wel een hele leuke sport. Ik ben van nature een spelletjesmens en zeker als het iets met een bal is. Dan gaat mijn hart sneller kloppen en ga ik ervoor. Ik hou enorm van volleren en mensen proberen weg te zetten en dat komt in een padelkooi meer naar voren dan op een tennisbaan. Daarbij is het superleuk om dingen te leren en beter te worden, en dat gebeurt bij padel enorm. Elke keer als ik op de padelbaan sta heb ik nog het gevoel dat ik iets leer.’

Met het oog op volgend jaar wil Van der Hoek zich niet alleen richten op een top100-doorbraak in de dubbelspelranking van tennis, ook met padel heeft ze een doel voor 2021. ‘Zolang het in mijn tennisschema past wil ik graag naar het WK in Doha toewerken. We zouden daar dan met acht dames heen gaan, net zoals in Paraguay in 2018. Ewan Watson is de bondscoach en sinds de KNLTB padel heeft opgenomen zijn er centrale trainingen, zodat de meiden meer bij elkaar komen. Als ik daar ben grappen ze altijd tegen me of ik al gestopt ben met tennis.’

Het roept toch de vraag op welke sport Van der Hoek het liefst beoefent. Ze begint hard te lachen en denkt dan even na. ‘Dit is lastig. Ik vind tennis weer steeds leuker worden. Het is gewoon allebei leuk en de afwisseling is erg fijn. Toen ik laatst met mijn tenniscoach mijn schema samenstelde gaf ik aan dat ik minimaal één of twee momenten in de week wil blijven padellen. Ook voor ontspanning.’ Daarmee maakt Van der Hoek de cirkel rond naar het sleutelwoord in haar doorbraak als tennisprof. ‘Ik neem meer rust en tijd voor mezelf en kan nu af en toe de knop uitzetten. Ik ben trots dat ik daardoor een manier heb gevonden om toch het beste eruit te halen en ben echt blij dat dat is gelukt.’

Het complete interview met Rosalie van der Hoek staat in TENNiS Magazine 6/7-2020.