WK padel senioren 2024

Oranje maakt volop indruk op WK senioren met padelprestaties

Ze zijn inmiddels weer terug in Nederland. De 24 seniorpadellers en de staf waren vorige week volop actief op het WK in het Spaanse La Nucia. En dat niet alleen: overall werden de vrouwen heel knap vierde van de wereld en presteerden de mannen met een zesde plek, ver boven verwachting. Geen wonder dat de beide bondscoaches Ruud van Hees en Ivo van Dijk in opperste tevredenheid terugkijken. “Deze prestaties zijn bij de andere landen op het WK echt wel binnengekomen hoor.”

Van 15 tot en met 20 april stond het WK voor senioren op de rol. Bij de mannen deden er uiteindelijk 24 landen mee, bij de vrouwen twee minder en dat allemaal in de 35+, 40+, 45+, 50+ en 55+ categorieën.

Fantastisch opgepakt

Ruud en Ivo hadden van tevoren bedacht om de coachtaken af te bakenen: Ruud de mannen, Ivo de vrouwen. Het toernooischema viel echter zo gunstig – de dames padelden in de ochtend, de heren ’s middags – dat beide coaches het samen deden.
“Bij de dames waren er wat blessures en hadden we de verwachtingen dan ook bijgesteld. Maar ze hebben het werkelijk fantastisch opgepakt, waarbij iedereen haar rol had. Echt geweldig. In de poule versloegen we Finland en Portugal. Daarna schakelden we Zweden uit in de kwartfinale, hebben we genoten en geleerd van Spanje in de halve finale en speelden we erg goed in de strijd om de derde plaats tegen Italië. We waren heel dichtbij, hadden ze in de tang, maar we verloren wel. Uiteindelijk dus vierde van de wereld, ja vierde. Wat een prestatie”, aldus een zeer tevreden Ivo.

Meer dan goed

Met hetzelfde happy gevoel, blikt Ruud terug op de padelverplichtingen van de heren. Vooraf was er stille hoop op rechtstreekse kwalificatie voor het WK in 2026. Het werd uiteindelijk plek zes.  Missie geslaagd. “Bij de heren moesten we kwalificaties spelen in het weekend, omdat we er in 2022 in Las Vegas met de mannen niet bij waren. In die kwalificaties schakelden we Oostenrijk en Litouwen uit. Daarna kwamen we in de poule met België en Portugal terecht. Beide wedstrijden wonnen we, waarna ook de mannen tegen Zweden moesten spelen. We kwamen 2-0 voor, maar verloren nipt.”
“Daarna speelden we tegen Chili, toch een gerenommeerd padelland en die wonnen we met maar liefst 5-0. Dat was echt een heerlijke prestatie en toen speelden we fantastisch padel. Om plek 5 troffen we Italië. We waren zeker niet kansloos, maar we verloren wel. En zo werden we zesde van de wereld. Echt meer dan goed. Geweldig!”

Indruk gemaakt

Voor Ruud, Ivo en het team voelden de prestaties bijna als Oranje boven. “We zijn zowel bij de heren als de dames nu rechtstreeks geplaatst voor het volgende WK. Dat betekent geen kwalificaties meer. En met ons spel en wat we gepresteerd hebben, hebben we als Nederland indruk gemaakt in de internationale padelwereld. Onze prestaties kwamen echt wel binnen”, aldus de beide bondscoaches opgetogen.

En of het niet genoeg was, stonden de Nederlandse seniorpadellers ook vier keer op het podium in het koppeltoernooi. In de 55+ was er zilver voor Mirjam van Roer en Jacqueline van Wijk. Nicole Simon en Mirjam Swarte behaalden in die categorie het brons. Brons was er ook voor Gabriëlla van der Willige en Dido Blonk in de 35+. Tot slot bij de heren, pakten Frank van den Heuvel en Marcel Bogaart het zilver in de 50+.

Prachtige week

“We hebben met Oranje historie geschreven. Echt ongekend. Dit is zo goed voor de uitstraling van het Nederlandse seniorenpadel. We hebben echt genoten en zijn heel blij. Het was een prachtige week”, zo luidt het positieve slotwoord van de beide bondscoaches.